Празници през месеца

Начало | Празници през месеца | Страстната седмица: Велика събота

Страстната седмица: Велика събота

Аз детето | 2016-04-30

На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа „Христос воскресе“ и вярващите трикратно му отговарят „Воистина воскресе“. Камбаните бият, а хорът на свещениците изпълнява тропара „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си победи смъртта и на тия, които са в гробовете, живот подари“.

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца. Храмът се осветява и се провъзгласява вестта за жените мироносици, дошли на гроба.

Свещеникът, носещ Евангелието и плащаницата, заедно с народа със запалени свещи обикалят около храма. Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена от влизането на „живота на света“ в смъртта. Службата на Велика събота принадлежи вече към Пасхалната неделя. Вечернята на Велика събота се служи заедно с Литургията на св. Василий Велики. Свещенослужителите сменят тъмните си великопостни одежди с бели пасхални. Сменя се и завесата на Царските двери, покровите на престола, жертвеника, аналоите и т.н. Тези промени и преобличания символизират триумфа на Христос над греха, дявола и смъртта.

Всичко за ВеликденКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град