интересно

Начало | интересно | Страшно интересната история на Хелоуин

Страшно интересната история на Хелоуин

Аз детето | 2023-10-31

Страшно интересната история на Хелоуин

Когато мислите за Хелоуин, кои са първите изображения, които ви идват в съзнанието? Повечето от нас свързват този призрачен празник с лакомства, тиквени фенери и всякакви костюми, особено тези от призрачния сорт. Но повечето неща, които знаем за Хелоуин, са доста нови традиции. За да открием произхода на Хелоуин, трябва да се върнем много по-далеч и да прекосим няколко морета до държава, наречена Ирландия.

Ранните ирландци са били келтски племена, които са практикували езичество – ранен тип религия. Ирландските келти празнували само два важни фестивала, единият почитал пристигането на пролетта, а другият празнувал края на събирането на реколтата и пристигането на зимата на 1 ноември. Преди празника обаче се случвало и нещо друго. Древните келтски племена вярвали, че разделителната линия между живите и мъртвите става опасна за живите на 31 октомври, когато времето се застудява, което води до болести и увреждане на посевите. Затова те се опитвали да прогонят това, което смятали за зли духове, като палили огньове, където хвърляли костите на покосения от болести или старост добитък. Точно като съвременния Хелоуин, келтите носели маски и костюми, за да объркат злите духове и да ги накарат да мислят, че са едни от тях. Можем да започнем да виждаме началото на съвременния Хелоуин точно тук.

Междувременно все повече хора стават християни и празнуват фестивал, наречен Ден на всички светии, известен също като All Hallows или Hallowmass („Hallow“ означава „свещен“), който се провеждал на 13 май. Денят преди All Hallows бил наречен All Hallows Even, което, съкратено, се превръща в Hallowe`en (и в крайна сметка се изписва Хелоуин както днес). Денят след Деня на всички светии е Ден на душата и почита онези, които са умрели, но все още не са отишли в рая. В много части на света, особено в Южна Америка и други католически страни, този ден е известен още като Ден на мъртвите.

През IX век един човек на име Папа Григорий IV преместил Деня на всички светии от 13 май на 1 ноември -– на същия ден като онзи стар езически празник, за който говорихме преди малко. Постепенно много от езическите традиции започнали да се включват в християнския празник, особено нещата за предпазване от зли духове с костюми и маски.

Първият път, когато чуваме за по-съвременен Хелоуин, с костюми и тиквени фенери, е в началото на 1900 година. В Канада, в град, наречен Кингстън, местният вестник съобщава през 1911 г., че е нормално по-малките деца да излизат по улиците на Хелоуин между 18 и 19 ч., да посещават магазини и съседи и да искат ядки и бонбони в замяна на песни и стихотворения.

А ето тук и много деца, маскира ли се за Хелоуин



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град