сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Страхотни хелоуински фенери

Страхотни хелоуински фенери

Аз детето | 2014-10-20

Страхотни хелоуински фенери

В дългите, тъмни, есенни вечери играта на тъмно е много интересна и забавна. Ако не сте го правили трябва да опитате: куклени представления на тъмно, игра със сенки, да си направите различни лампи и забавни фенери. А ако празнувате Хелоуин то фенерите са задължителна част от него. Обикновено се правят от тиква, но ние ще ви предложим един много по-красив и оригинален фенер, който да ви пази в тъмната хелоуинска нощ.

Необходими материали:

  • празен и прозрачен буркан или буркани – зависи колко фенери искате да направите
  • лилава спрей боя или пък ако не намерите темперни боички също стават, но с тях се прави малко по-трудно
  • черен маркер
  • свещи


Трябва да отбележим, че ние искахме не просто един фенер, а цяла стая с тези готини фенери. Затова си намерихме буркани с различни форми и размери – от кисели краставички, от мед, от сладко... След това сипахме гореща вода в леген и ги накиснахме за 10 минути, за да можем добре да ги почистим и да махнем всички етикети. Много е важно по буркана да няма етикети и да е добре почистен, за да стане хубав фенера. Докато ги чакахме да изсъхнах се размислихме и какво да нарисуваме върху тях какви да са дизайните им. Решихме, че ще има баба Яга, страшен средновековен замък с голяма луна, страшно дърво и къща. Вие разбира се може да измислите и други неща за вашите фенери.

Ето и как се правят:
1. Почистете добре бурканите.
2. Напръскайте всички външни части със спрей боята. Запомнете, че буркана трябва да остане леко прозрачен, затова сложете съвсем тънък слой боя. Същото зависи и за темперните боички, разредете ги с много вода, за да стане слоя тънък. След това оставете поне за 20 минути боята да изсъхне. Помолете мама или някой друг по-голям от вас да запали една свещ и да я сложи в буркана, за да видите как се е получило. Ако пък видите, че един слой боя не е достатъчен сложете втори. Но преди това помолете да извадят свеща и я загасете, за да няма проблеми.
3. След като боята е изсъхнала с черен маркер, който е най-добре да е неизтриваем нарисувайте каквото решили. Но нека е само силует, не го оцветявайте с други цветове освен с черно. Най-добре първо нарисувайте това, което мислите на лист хартия, за да видите как ще се получи. Но ако сте уверени млади художници, можете и направо върху буркана.
4. Оставете го отново да изсъхне за около половин час и вашият свещник е готов. Остава само отново да сложите запалена свещичка вътре и никой тиквен фенер няма да е по-хубав от вашия!

Направете си още:
Фенер от тиква
Да си нарисуваме тиквен фенер за Хелоуин
Фенер от диня
Хелоуинска тиква от хартия



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова , 10 г.,

Публикувано на 05.01.2015

браво на сайта страхотно е !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град