Лаборатория

Начало | Лаборатория | Станете метеоролог още сега – направете си сами барометър

Станете метеоролог още сега – направете си сами барометър

Мирела Любенова | 2022-06-10

Станете метеоролог още сега – направете си сами барометър

Прогнозите за времето, както сами сте разбрали вече, са много полезни и ни помагат да се подготвим за бъдещето или поне относително, независимо дали става дума за няколко часа напред или за края на седмицата. Те не само, че ни предупреждават за потенциално опасно време, но и ни дават представа какво да очакваме по отношение на температурите, как да се облечем, дали ще вали и т. н. Хората, които изучават, проучват и успяват да ни дадат такава представа за времето навън са метеоролозите. Със сигурност сте гледали прогноза за времето поне веднъж, когато например ви предстои хубава ваканция на морето и искате тя да е слънчева... Само дето понякога се случва, че точно като отидете на мястото започват да валят проливни дъждове? Тогава започвате да се питате как така тези метеоролози един път успяват да познаят, че ще вали, а след това да сгрешат. Трябва да знаете, че времето е доста непостоянно и може да се промени наистина много бързо. Не вярвате ли? Тогава искате ли сами да си направите един барометър и да видите дали можете да се справите по-добре от професионалистите.

Представяте ли си колко интересно би било да можете сами да си правите прогноза за времето? Хайде, какво още чакате – да започваме!

За изработка на барометъра ще ви трябват:

  • стъклен буркан или добре измита консерва
  • балон
  • 3-4 гумени ластика
  • лепило
  • 2 сламки
  • малко по-дебела хартия или направо картон
  • лист хартия
  • маркер
  • ножица

Може да ви звучи супер сложно сами да си направите барометър, но хич не е. Просто следвайте инструкциите точно:

1. Поставете добре измития и сух буркан на някаква плоска повърхност – маса, бюро...

2. Отрежете края на ненадут балон, така че да имате само хубавата кръгла част от него.

3. Разтеглете балона, дръжте го здраво и докато е така разширен го сложете върху отвора на буркана. Това може да е малко по-трудно, но пък е много важна стъпка. Важно е също така балонът да е хубаво и стегнато закрепен върху буркана. Колкото по-плътно, толкова по-добре. Съдът трябва да бъде добре запечатан, затова захванете балона за буркана и с няколко гумени ластика.

4. От картона изрежете малка стрелка. Трябва обаче да я нагласите така, че да може да се пъхне спокойно в края на сламката, а също и да има прав триъгълен връх. Сигурни сме, че ще се справите с това, не е трудно. След като я изрежете се опитайте да я пъхнете в сламката. Ако се мърда много и е нестабилна просто изрежете друга стрелка, която е малко по-широка. Ако пък е твърде голяма е още по-лесно, просто изрежете част от основата ѝ, за да я стесните. Ако сте я нагласили точно, без да мърда сте готови за следващата стъпка.

Ако пък решите можете просто да отрежете леко върха на сламката от едната страна, така ще го заострите и ще прилича отново на стрелка. Така можете въобще да пропуснете тази четвърта стъпка. ;-)

5. Пъхнете втората сламка в празния край на първата. Ще стане лесно ако просто стиснете върха на втората сламка с пръсти, за да се стесни, а след това я вмъкнете. Така накрая трябва да получите една дълга сламка със стрелка в единия край.

6. Капнете малко лепило върху средата на балона върху буркана, а след това поставете празния край на сламката върху лепилото. Внимателно я закрепете на място с лек натиск. След това оставете така конструкцията си за 15-20 минути, за да изсъхне лепилото.

Това е! Готови сте с най-важната част от барометъра.

Имайте предвид, че този домашен барометър се използва само вътре. Нали и името му подсказва за същото! За да е точен трябва да го поставите близо до стена. Хубаво е да си направите и някаква маркировка от лист хартия. Няколко линии и една която да сочи точно когато стрелката е по средата. Също и да си отбележите, че когато стрелката се мести нагоре от средата това означава топло време, а надолу – студено. Ето така:

Накрая нека ви обясним и как точно работи!

Помните ли времето, когато запушихте буркана с балон? Е тогава в него остана много въздух и налягането на въздуха вътре е точно същото, като налягането извън буркана, поне когато сте го „приковали“ вътре. Но тъй като времето се променя, това променя и налягането на въздуха в атмосферата (този, който е извън буркана около нас). След като бурканът е добре запечатан налягането вътре в него вече не може да се променя, но външното може. Това води до увеличаване или намаляване на натиска върху балона.

Слънчевото, ясно и топло време повишава въздушното налягане, което означава, че балонът ще се издига леко. Ще е много леко, но вие ще забележите заради сламката със стрелка, която си направихте, защото тя със сигурност ще се помръдне. По същия начин ако времето скоро ще се развали налягането на въздуха около вас ще спада, а това ще доведе и до спадане на балона навътре в буркана. Вече се досещате, че когато това се случи и стрелката-сламка ще се наклони надолу.

Това е всичко! Вече сте готови да си правите прогнози за времето напълно сами. Е, вярно, няма да можете да определите дали ще има разкъсана облачност и каква ще е скоростта на вятъра, ама пък нали най-важно е човек да знае дали му трябва чадър или шапка за слънце... ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град