Растения и животни

Начало | Растения и животни | Спят ли рибите?

Спят ли рибите?

Аз детето | 2018-03-26

Спят ли рибите?

Всеки знае, че всяко живо същество се нуждае от почивка. Това важи не само за децата и родителите им, но и за животните. Някои от тях спят като нас през нощта: кучета, котки... За първите дори е доказано, че сънуват. Други като прилепите спят през деня, но и те със сигурност спят. Какво обаче ще кажете за рибите? Представяте ли си как се спи под вода и въобще могат ли рибите да затворят очи. Тези от вас, които имат аквариум у дома със сигурност не един и два пъти са опитвали да видят дали шарените им любимци спят, но не са успявали. Ние също сме опитвали много пъти. При това дори сме ставали късно през нощта, за да видим. Но винаги, когато и да светнехме лампата нашите домашни любимци си бяха будни. Вярно, не плуваха така жизнено както през деня в първите няколко секунди, но си бяха с отворени очи и само след 3 секунди започваха да се движат сякаш не са сънени изобщо. Никой не може да се разсъни толкова бързо. Затова и до ден-днешен се чудим спят ли рибите и сега заедно с вас ще разберем.

Рибите също като другите животни се нуждаят от заслужен отдих. Те също спят въпреки че (с изключение на акулите), нямат клепачи, които да затворят очите им. Всъщност знаете ли, че клепачите нямат нищо общо със съня. Тяхната основна функция изобщо не е да затваряме очи докато спим. Дори и това правим поради съвсем други причини, а именно, за да се овлажняват очите ни, което е важно за правилното им функциониране. Ако като рибите и ние живеехме под вода също нямаше да имаме клепачи, но пак щяхме да спим. Така че рибите определено спят, но просто го правят „с отворени очи“.

При това като някои животни на сушата, различните видове също спят по различно време. Така например пъстървата спи през нощта, а сомът или михалицата (вид хищна риба) спят през деня. Позите на рибите за сън също са различни. Треската и повечето аквариумни рибки стоят неподвижно близо до дъното, а морският папагал е по-близо до повърхността. По-екзотичните океански риби дори спят нагоре с корема. Докато нас хората обаче понякога и с гърмежи не можеш да ни събудиш, рибите винаги спят много леко. Причината за това е начинът им на живот. В дивата природа за тях има много опасности 24 часа, 7 дни в седмицата и те просто трябва да са готови винаги да се пазят от тях. Вече ви споменахме по-горе, че ако запалите лампата внезапно през нощта, ще видите как вашите аквариумни рибки се намират близо до дъното и са почти неподвижни, но само за няколко секунди отново стават много активни и започват да плуват. Ето така спят и всички останали риби!

От друга страна акулите спят по малко по-различен начин! Те прекарват целия си живот в постоянно движение, дори когато спят. Причината затова е, че те нямат плавателен мехур като останалите и в момента в който спрат да се движат просто потъват и противно на това, че живеят под вода могат да умрат. Втората причина, поради която акулите са принудени да прекарват целия си живот в постоянно движение, е специална структура на дихателната система. Акулите се характеризират със специални функции на хрилете: те си набавят кислород от водата, която влиза в устата и излиза от хрилните прорези по време на движение. За да дишат, акулите трябва да се движат постоянно, иначе ще се задушат! Тогава как точно успяват да спят? Смята се, че при повечето акули, също както при делфините, докато едната част на мозъка си почива, другата работи и това им помага да спят и да се движат едновременно!

Снимки: Az-deteto.bg

Вижте още:
Кои са най-подходящите аквариумни рибки за начинаещи
С какво се хранят рибите?
Защо рибите не потъват?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град