спорт

Начало | спорт | Спорт като игра! Знаете ли какво е геокешинг?

Спорт като игра! Знаете ли какво е геокешинг?

Мирела Любенова | 2017-04-13

Спорт като игра! Знаете ли какво е геокешинг?

Понякога си мечтаем да живеем в друго време, в миналото. Вярно, че сега имаме компютри, смартфони и всякакви други джаджи и изглежда целият живот е малко по-лесен. Въпреки това в миналото е имало интересни епохи, които никога няма да се повторят. Така например много бихме искали да живеем по времето на великите изследователи. Сещате се кои са те – най-известният е Христофор Колумб, те са пътували на места, които човешки крак никога не е докосвал и са виждали най-красивите кътчета от планетата. А вие никога ли не сте искали дори и за миг това? Или пък защо не пък да бъдете и пирати? Един друг въпрос малко по-далеч от това, но доста пряко свързан с темата ни: обичате ли да играете на криеница, а приключенията извън дома със семейството. Обичате ли почивките, ваканциите и дългите разходки?

Ако сте отговорили положително на някои от тези въпроси, то със сигурност това, което имаме да ви кажем сега ще ви заинтригува. Знаехте ли, че съществува една игра за търсене на съкровища, която се играе от хора по целия свят и използва една от най-модерните технологии на нашето време. Тя се нарича геокешинг! Много странно име, но с много интересна идея, която се крие зад него. Хората, които се занимават с геокешинг наричат себе си геокешъри и смятат хобито си за спорт. Но какъв е този спорт по-точно?

Както казахме той е вид игра в която реални хора скриват и търсят съкровища и се практикува по целия свят. Това нещо се постига чрез използване на GPS устройства или пък с GPS-съвместими смартфони – способни да общуват със спътниците на глобалната система за позициониране (GPS). В устройството си хората въвеждат конкретна географска ширина и дължина (или така наречените GPS координати), след това следват инструкциите и отиват на въпросното място, за да търсят скрит контейнер наречен геокеш. Геокешът на практика може да е всичко – от малка кутийка с ключодържател в нея до огромна кутия с много съкровища.

Естествено като казваме съкровища не си представяйте диаманти или рубини или много пари. Съкровищата обикновено са различни малки фигурки или плюшени играчки. Те на практика нямат никаква парична стойност, но пък за сметка на това намерилите ги изпитват гордост от себе си и радост, че са участвали в играта. Едно от основните правила на този спорт-игра е, че съкровището трябва да бъде „изтъргувано“. Така че всеки, който намери геокеш може да го вземе, но трябва да остави нещо друго, за да може друг да го намери. Разбира се, не на същото място, иначе няма да е интересно!

Сега ако се чудите откъде играчите взимат тези координати и откъде се знае дали някой предмет не е намерен, недейте, има си просто обяснение и всичко е измислено. Геокешърите имат сайтове в които има нещо като дневници, където всеки е длъжен да запише, когато намери някое съкровище, а също и да даде координатите на новото, което е поставил на негово място. В интернет има буквално хиляди сайтове по въпроса, така че всеки може да намери геокешове за района в който живее, да въведе координатите и да ги потърси. След като ги намери човекът се връща в сайта откъдето е взел координатите им, маркира че ги е взел и съответно пише новите координати на предметите, които е скрил. Така в крайна сметка геокешърите, които се радват на спорта могат да го играят завинаги!

Геокешинг получава своето начало още през май 2000 г. Преди това, използването на GPS сателитите се ограничава до военни и други специални приложения. На 2 май 2000 г., обаче, GPS достъп е разширена до широката общественост. Тогава Дейвид Улмбер, считан за създател на спорта-игра решава да изпробва точността на новата интересна система и скрива първите плюшени играчки между дърветата близо до дома си. След това прави специален сайт в който обяснява идеята си. Макар семейството му да твърди, че е луд и се занимава с глупости, следва голяма изненада след като само след ден ентусиасти намират нещата му и решават да скрият други на тяхно място, които съответно Дейвид да намери. Така днес има над два милиона геокешове скрити навсякъде по света.

Сега ако и вие искате да опитате този интересен спорт-игра имаме няколко съвета за вас. Първо няма проблеми да го направите, но е добра идея да не се впускате веднага в разните сайтове и да обикаляте сами. Обществото на геокешърите не е опасно, но въпреки това, човек не знае какво може да срещне по пътя си. Затова спокойно можете да си направите един мини-геокешинг с приятели от квартала. Това става много лесно. Всеки избира няколко неща, които да скрие в близкия до вас парк или около дома ви. След това с помощта на GPS вижда къде точно се намира и какви са координатите на това място. Накрая ги давате на приятел, който да намери нещото. Ако пък искате да действате по-мащабно можете да опитате някой от сайтовете, има и български такива, но задължително с възрастен. Трябва да му обясните цялата работа и ако ще търсите нещо, нека той да ви придружи в приключението. Освен по-безопасно така ще е и по-забавно!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град