За родители

Начало | За родители | Според психолози от Харвард: родителите, които правят тези 5 неща всеки ден, възпитават добри деца

Според психолози от Харвард: родителите, които правят тези 5 неща всеки ден, възпитават добри деца

Аз детето | 2019-10-17

Според психолози от Харвард: родителите, които правят тези 5 неща всеки ден, възпитават добри деца

Възпитанието на деца, които да бъдат добри хора един ден определено е една от най-трудните задачи на родителството. Особено след като трябва да се променя заедно с живота и да учиш детето си на нови навици, които твоите родители дори не са и знаели, както и ново поведение и нагласи, които изглеждат много различни от тези, с които си свикнал. Днешните поколения са обсебени от най-новата технология, която изглежда ги отвлича от нуждата да излизат и да играят, да се социализират по начините, по които ние сме свикнали. Всички тези непрекъснати промени определено носят голямо предизвикателство на родителите, които ако питате някое дете, не са имали никакъв късмет, че като малки не са могли да се възползват от технологиите, които имаме днес. Предизвикателството се различава в много отношения, но основното е, че днешните родители отглеждат децата си много по-различно, отколкото са били отгледани самите те, а резултатът от грижите на тези родители е най-голямото предизвикателство.

Ще се научи ли моето дете да бъде пълноценен човек? Ще бъде ли този, който тласка света напред? Ще бъде ли добра личност с добри обноски, която може да общува с другите свободно и открито? Всеки родител задава едни и същи въпроси: Справям ли се добре с възпитанието? Правя ли всичко правилно? Ще успее ли детето ми в живота? Психолозите от Харвардския университет са си задавали същите тези въпроси и са открили, че има няколко елемента, които все още са много важни и основни за детството на всяко дете. Ключът към възпитанието на добро дете в тези променящи се времена не е толкова сложен, колкото може би си мислите. Просто правете тези 5 неща всеки ден и детето ви ще стане най-добрия възможен човек!

Прекарвайте качествено времето с децата си

Не е достатъчно просто да сте физически около детето си и да го гушкате и целувате – то има нужда да сте напълно с него. Можете да отделяте и само по един час от ежедневието си, но това време трябва да е пълноценно. Това означава, че нито една конзола Xbox или нов iPhone не могат да заменят връзката, от която детето наистина се нуждае. Когато общувате с хлапето, слушайте внимателно и правете заедно нещата, които то харесва. Така детето ви не само ще ви обича повече, но и ще се научи как да бъде внимателен и грижовен човек и ще си спомня за детството си като за положително преживяване. Това е основата на всичко! Вашето дете би предпочело (преди всичко останало) да има истински човек, с когото да разговаря и да споделя идеи и опит, дори да не изглежда, че го осъзнава. Попитайте детето как е минал денят му и го слушайте внимателно какво разказва. Вижте кои са любимите им неща и се опитайте да се научите от тях как да играете на игрите, които харесва – хлапето би се радвало да сподели своето „забавление“ с вас! Прочетете му книга преди лягане (или го направете заедно през деня, ако сте в настроение). Просто бъдете около него напълно и споделяйте неговите емоции!

Бъдете добър пример за подражание

Всеки знае, че децата се учат повече от действията, отколкото от думите, особено когато са малки. Това, което сте вие – това ще станат и те! Ето защо винаги трябва да обръщате голямо внимание на маниерите и действията си и да сте готови да признаете грешките си. Покажете на детето си, че ви интересува и че сте готови да приемете вашите грешки и да се учите от тях. Резултатът, който искате да видите в детето си, идва от усилията, които влагате самите вие във вашето добро държание. Практикувайте честност, грижа за околните и всички други хубави неща. Тези навици ще научат детето ви да прави същото. Признавайте грешките си, особено тези, които включват вашето дете в тях и говорете открито за тях. Целта е да покажете на вашето дете добри обноски, смирение и честност.

Научете детето си да се грижи за другите

Детето ви трябва да се социализира и да се обвърже с другите по правилния начин. Грижата за щастието на другите и избягването на егоизма може да донесе много полза за бъдещето на вашето дете. Както сочат заключенията от Харвард, „Много е важно децата да чуят от своите родители, че грижата за другите е основен приоритет и че е също толкова важна, колкото и тяхното щастие.“

Научете ги как да благодарят и да бъдат признателни

Дете, което не е разглезено, е дете, което признава ролите на другите в живота си. Това признание идва с благодарност към хората, които допринасят за добрия живот на детето. Благодарността е двупосочен път с прекрасни ефекти. Хората, които практикуват благодарността редовно, е по-вероятно да бъдат полезни, щедри, състрадателни и прощаващи. Освен това е по-вероятно да са щастливи и здрави. Нека навикът им да започне от ученето от вашите действия. Бъдете готови да покажете благодарност за нещо хубаво, което децата правят за вас, но внимавайте! „Очаквайте децата да помагат рутинно, например с домакински дела и грижи за братя и сестри. И хвалете само необичайните и не толкова често случващите се прояви на доброта.“ – казват психолозите.

Покажете им как да виждат „голямата картина“

Често срещан факт е, че децата съпричастни и се грижат за семейството си и най-близките си приятели. Това е съвсем нормално нещо, разбира се, но истинското предизвикателство е да научите децата да започнат да мислят за хора извън този кръг. Този по-голям кръг може да включва ново дете в клас, хора, които работят в училището, човек, който моли за упътване на улицата. Децата трябва да знаят как техните мисли и действия могат да повлияят на всеки човек.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град