зоокът

Начало | зоокът | Спасиха едногодишно мече на Витоша и му сложиха GPS

Спасиха едногодишно мече на Витоша и му сложиха GPS

Аз детето | 2009-05-11

Спасиха едногодишно мече на Витоша и му сложиха GPS

Преди около седмица в непосредствена близост до София и границите на Природен парк Витоша беше спасено едногодишно мече, попаднало случайно в поставен капан, съобщиха от коалицията “За да остане природа в България”.

Мечето беше открито от служители на фазанария на Българския ловно-рибарски съюз, които веднага информираха отговорните държавни служби – Дирекцията на Природен парк Витоша и Държавно ловно стопанство Витошко-Студена. Съвместните дейности на служителите на парка и ловното стопанство, както и на природозащитниците, доведоха до бързо освобождаване на мечето.

Мечето беше наречено Дамян и му беше поставен GPS-нашийник за проследяване на точното му местонахождение по всяко време. По този начин в реално време експертите получават важна информация за мечките.

Мечето Дамян е на една година и най-вероятно е останало без майка в следствие на зачестилите бракониерски прояви. Нормално мечетата стоят почти две години с майката, обясни Александър Дуцов от Сдружение за дива природа – Балкани, една от организациите от коалицията “За да остане природа в България”.

Кафявата мечка е застрашен от изчезване животински вид в европейски мащаб. България е една от малкото държави в Европа, където кафявите мечки все още не са напълно унищожени от хората. София е единствената европейска столица, в непосредствена близост до която съществуват условия за живот на този вид.

Наличието на мечки в Природен парк Витоша показва, че дивата природа в него е съхранена, обясняват природозащитниците. “Аз детето” добавя, че за това трябва да се грижат всички, да не се допуска унищожаване на природата.

Дете вижда мечка в гората



Коментари
1 коментар

Симона -, 11 г.,

Публикувано на 26.10.2010

Ей,сладер!Много ги обичам!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град