покани

Начало | покани | Софийският цирк празнува 115-ата годишнина от създаването на българския цирк с юбилеен спектакъл

Софийският цирк празнува 115-ата годишнина от създаването на българския цирк с юбилеен спектакъл

Аз детето | 2012-01-12

Софийският цирк празнува 115-ата годишнина от създаването на българския цирк с юбилеен спектакъл

Юбилеен спектакъл за 115-ата годишнина от създаването на българския цирк е подготвил единствения Софийски цирк на сцена. Премиерата му е на 14 януари 2012 от 16 ч.

През 1887 г. е създадена първата професионална циркова трупа в България – „Българско знаме“ от Петър Панайотов. Именно на това събитие е посветена новата програма, реализирана съвместно с цирк „Ориент“, собственост на Кети и Цветан Димитрови. Момчетата от дуо „Атлас“, които бяха звездите в коледния цирк, ще участват в още няколко представления преди да заминат за Лас Вегас. Те ще представят коронния си номер силова акробатика. „Антипод“ се нарича номерът на Корнелия Банкова – тя ще жонглира с крака. Симеон Банков ще лети на въздушен трапец, а кристалбаланс ще видим от Симеон Симеонов. Артистът ще е качен на 5-метрова стълба, в устата му ще има нож, на чието острие ще закрепи сабя, а върху нея – ваза с цветя. Ади Митева ще разкрие тайните на Жената каучук.

Повечето от изпълнителите в новата програма са млади хора, които наскоро са дебютирали на манежа, но заради юбилейното представление ще видим и една от ветеранките на българския цирк – Стела Кондова от прочутата циркова фамилия. Тя ще рискува живота си като на своята достолепна възраст ще ходи със завързани очи върху тел. Екипът й строи внушителен реквизит, който запълва цялата сцена.

За най-малките любители на цирковото изкуство отново ще има изобилие от животни. Най-после е готов номерът с 3-метровия алигатор, от който няма по-голям на Балканския полуостров – нито в цирк, нито в зоопарк. Гигантска костенурка, две породи щрауси, носато мече, огромни кралски пудели, мини шотландски понита и перуански лами ще дефилират на манежа. Кенгуру пък ще подскача в джунглата с Тарзан.

Юбилейният спектакъл „115 години български цирк“ ще бъде открит с документален филм на режисьора Силвестър Лолов със златните мигове от родния цирк през годините. Водещ отново е Драгомир Драганов, а музиката е от диригента на ансамбъл „Филип Кутев“ Георги Андреев, Елица Тодорова и Стоян Янкулов.

Спектаклите са всяка събота и неделя от 11 ч и от 16 ч., а цените на билетите са 6, 8 и 10 лв. Софийският цирк на сцена се намира в читалище „Цар Борис Трети“ (бивше „Валентин Андреев“) в градинката до жп гарата.



Коментари
1 коментар

велислава христова, 9 г.,

Публикувано на 12.01.2012

Този сайт много ми харесва,защото има много игри,много забавни неща просто нямам думи.Не вярвах,че Дядо Коледа съществува,но любопитно написах писмо и това което си пожелах се сбъдна.Но ето, че този сайт сбъдва мечти.Желая на този, който прочете моят коментар да му се сбъдне всяко негово желание и дори да е малко!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град