новини детски

Начало | новини детски | Софийският булевард „Александър Малинов“ се превръща в писта за състезания и забавления за малки и големи тази неделя

Софийският булевард „Александър Малинов“ се превръща в писта за състезания и забавления за малки и големи тази неделя

Аз детето | 2020-09-16

Софийският булевард „Александър Малинов“ се превръща в писта за състезания и забавления за малки и големи тази неделя

Столичният булевард „Александър Малинов“ в „Младост“ се превръща в трасе за автомобилната надпревара „Писта София“ в неделя. Маршрутът е доста атрактивен и крие много предизвикателства, както за пилотите, така и за публиката, съобщиха организаторите Автомобилна федерация на България, СБА, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и партньор Столична община. По дължината на трасето му има тунел, изкачване, спускане, обратен завой, 5 леви и 6 десни завоя, малко кръгово, което трябва да се мине от ляво на дясно, шикани, остри завои и дълги прави участъци. 2,3 километра, изпълнени с емоции и шоу, в които ще разберем кои са най-добрите пистови пилоти.

Състезанието започва в 8.00 ч. с тренировки, а официалният старт ще е в 13,30 ч. Водещ на събитието ще е известният автомобилен коментатор Момчил Манчев. Пилотът Добрин Борисов и актьорът и фен на автомобилния спорт Николай Станоев ще забавляват публиката на различни места по трасето. Двама късметлии ще спечелят възможността да изпитат силата и комфорта на BMW X4 M и John Cooper Works. Специален гост на „Писта София“ ще е Мартин Чой – най-добрият мотоциклетист на България в последните години – който ще връчи награди от верига бензиностанции за публиката.

Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ще обособи „Зона за пътна безопасност“, в която малки и големи ще могат да научат важни съвети как да се движат безопасно на пътя. За децата са предвидени игри и открити уроци, а на специален макет на пътно кръстовище ще се показва как да пресичат правилно, кога имат предимство, но и колко важно е винаги да са внимателни на пътя. Със специални алкоочила всеки гост на събитието ще може да усети как се променят възприятията ни след употребата на алкохол. Ще има още информационни материали и награди за най-активните малчугани.

Финалът на инициативата на СБА „Най-добър млад шофьор на България“ ще се проведе непосредствено до сервизния парк, от 12:30 до 16:00 ч. 20-те финалисти ще мерят сили в майсторско шофиране и управление на автомобил през „стресово“ трасе с препятствия.

Участниците ще се състезават по групи и за най-бърза смяна на гума, а БЧК ще изпита техните познания по оказване на първа помощ на пострадал. Победителят в състезанието ще спечели чисто нов автомобил за година, а тримата най-добри ще представят България на европейско състезание в Полша през октомври. От СБА са подготвили и възможност за зрителите да тестват е-тротинетки на специално трасе, като един от тях ще спечели е-скутер.

Всички инициативи на „Писта София“ преминават под слогана „Животът е с предимство“, с което организаторите искат още веднъж да напомнят, че високата скорост и адреналинът имат място само на пистата. На пътя всички ние трябва да спазваме правилата и да бъдем толерантни.

Прочетете още:
Важни правила за пътна безопасност, които всяко дете трябва да знае
Топ седем съвета за безопасно каране на велосипед



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град