Растения и животни

Начало | Растения и животни | Снежните дъждосвирци са много интересни птички

Снежните дъждосвирци са много интересни птички

Аз детето | 2015-12-06

Снежните дъждосвирци са много интересни птички

Снежните дъждосвирци, или както ги наричаме тук с общото име златиста булка, са водолюбиви птици от семейството на Дъждосвирците. Те имат средноголямо овално тяло с къса глава и дълги крака. Гърбът, крилата отгоре и тилът през всички сезони са на златистожълти и черни петна. През лятото коремът, гърдите, шията и бузите са черни, разделени от останалото оперение с бяла ивица, а през есенно-зимния период са бежово-бели. Имат черен, къс и дебел клюн. Краката са сиво-черни.
Младите приличат на възрастните в зимно оперение, но златистите петна са по-ярки, гърдите и коремът са с повече петна и краката им са тъмнокафяви.

Обитават крайбрежията на Северно и Балтийско море, включително Британските и Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Скандинавския полуостров и Сибир (в зоната на тундрата). Зимува по морските крайбрежия на Пиренейския, Апенинския, Балканския полуостров, Мала Азия, Каспийско море, Югозападна Азия и Северна Африка и Северна Америка (популацията на Гренландия). У нас се срещат също, най-вече през есенно-зимния период по Черноморското крайбрежие и прилежащите влажни зони и равнинните райони на Северна България. От всичко дотук сигурно вече сте разбрали, че тези птици много обичат морето и брега, затова често можете да ги видите точно там при вълните. Макар на пръв поглед да изглежда, че тези малки бели птици си играят, те всъщност дебнат и преследват храната си. Снежните дъждосвирци обичат да пируват с бръмбари, мухи, морски червеи, раци, миди, семена и водни насекоми. Докато търсят някои от тези вкусни за тях храни, винаги държат човките си отворени и пляскат с криле, точно заради това много хора се заблуждават, че те си играят. А в действителност птиците искат да издебнат например ятото малки мухи, които минават покрай тях и да хванат поне една.

Може би вече се досещате, че за свои дом тези птици обичат да избират места на плажа, там където има много пясък и растителност. Понякога обаче нямат възможност да са точно край морето, затова се задоволяват да живеят и край езера и язовири. Те често правят своите гнезда освен с растения и с мидени черупки. И двамата родители се грижат за най-големите яйца, но женските често поемат дневните грижи, а мъжките – нощните. Новоизлюпените пиленца изглеждат като пухкави бели памучни топки.

Снежните дъждосвирци имат естествени врагове като соколи, бухали, миещи мечки и койоти. Има и хищници, които също са им врагове, но които са станали такива благодарение на хората, като врани и гарвани, червена лисица и домашни кучета.

Снимка: freeiamegs.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град