любопитно

Начало | любопитно | Снежна луна, затъмнение и зелена комета в една и съща нощ!

Снежна луна, затъмнение и зелена комета в една и съща нощ!

Аз детето | 2017-02-08

Снежна луна, затъмнение и зелена комета в една и съща нощ!

Снежна луна, лунно затъмнение и пълнолуние ще зарадват любителите астрономи в петък срещу събота тази седмица, съобщава в. „Метро“. Снежна луна се нарича пълнолунието през февруари, защото обикновено през този месец вали сняг. Понякога го наричат и Гладна луна заради проблеми с прехраната през февруари за някои народи.

Лунното затъмнение ще започне в 22,30 ч. по Гринуич на 10 февруари (0,30 ч. българско време на 11 февруари), като максимумът му ще е около 0,43 ч. по Гринуич на 11 февруари (2,43 ч. българско време). То ще приключи в 2,52 ч. по Гринуич (4,52 ч. българско време). Ще се вижда от Европа, по-голямата част от Азия и Северна Америка, както и Африка. Ще се образува от земната полусянка и при него няма да има пълна или частична фаза, а яркостта на лунния диск само леко ще намалее.

Периодичната комета 45Р/Хонда- Маркос-Пайдушакова, която се появи на небето в новогодишната нощ, ще премине само на 12 милиона километра от Земята. Тя може да бъде наблюдавана с бинокъл или малък телескоп преди зазоряване от четвъртък до неделя в съзвездието Херкулес. Кометата ще изглежда синьо-зелена с опашка като ветрило. Цветът ѝ се дължи на изпаряващия се двуатомен въглерод, който свети в зелено в космическия вакуум. Преминаването на 45Р/Хонда- Маркос-Пайдушакова е осмото най-близко от 1950 г., откакто кометите се следят със съвременни технологии. През 2011 г. тя се е доближила още повече до Земята, но следващите ѝ прелитания край нас през този век ще са по-отдалечени.



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 08.02.2017

Много интересно!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град