География

Начало | География | Що за чудо е провлакът?

Що за чудо е провлакът?

Мирела Любенова | 2017-06-10

Що за чудо е провлакът?

Представете си, че сте капитан на търговски кораб преди стотици години. Обичайните ви маршрути ви карат да кръстосвате по източното крайбрежие на Черно море, но веднъж ви се отдава една интересна възможност, която вие не изпускате и не съжалявате за дългото пътуване, защото ще разширите морските си приключения малко по-далеч. Помолени сте да доставите товар от захар и какао в един по-далечен район. Див и до голяма степен непознат западен бряг. Други капитани ви предупреждават, че пътуването ще е дълго, тъй като трябва да пътувате чак до южния край на Южна Америка. Изследователят във вас, обаче, решава да тества водите и издръжливостта ви и вие тръгвате! След дълго и уморително пътуване до Централна Америка, започвате да се питате дали няма пряк път, който свързва Атлантическия океан с Тихия океан? Пътуването ви води до Панама, но уви, тясна ивица земя все още разделя двата големи океана. Тъй като продължавате пътуването си на юг, за да стигнете до Южна Америка, вие се чудите дали един ден пък няма да се измисли начин да пресечете тази тясна ивица земя и да съкратите хиляди километри и много дни от пътуването си. Оказва се, че на стари години, когато вече сте станали опитни капитани и сте видели всичко, точно вие измисляте този начин.

През 1914 година измисляте Панамският канал! Но колкото и страхотен да е той, ние искаме днес да се съсредоточим върху тази тясна ивица земя и да ви разкажем що за чудо е това нещо провлакът!

Истинският провлак има три основни черти: (1) тясна ивица земя; (2) свързва две по-големи земни маси; И (3) разделя два водни басейна. Например провлакът на Панама е един от най-известните в света. Той се състои от ивица земя, разположена на най-тясната точка, която разделя Атлантическия океан от Тихия океан, докато свързва континентите Северна Америка и Южна Америка. Друг известен провлак е този на Суец. Намира се в Египет, представлява ивица земя, която свързва континентите Африка и Азия, като отделя Средиземно море от Червено море. През цялата история, тези ивици суша са били стратегически обекти както за търговски, така и за военни цели. Те често служат като ключови места за пристанища, канали и връзки между сухопътни и морски търговски пътища. Оформят се по няколко различни начина, в зависимост от геологията на районите, където се образуват.

Например, експертите смятат, че провлакът на Панама се е формирал в резултат на вулканичната дейност, създала верига от острови. С течение на времето се събира утайка между островите, образувайки провлака. В други части на света, провлаците могат да се образуват в резултат на движението на тектоничните плочи, повишаването на нивата на водата по бреговете и движението на вълните и приливите. Например, действието на приливите и вълните може да създаде тънка пясъчна ивица между континента и крайбрежния остров. Получената пясъчна ивица е специален вид провлак, известен като томбол. Най-известният томбол в света е Гибралтарската скала, която е част от западния вход към Средиземно море.

Още различни географски факти, които да ви смаят можете да прочетете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град