зоокът

Начало | зоокът | Шест от най-подходящите домашни любимци за начинаещи

Шест от най-подходящите домашни любимци за начинаещи

Аз детето | 2017-07-20

Шест от най-подходящите домашни любимци за начинаещи

Домашните любимци са нещо много хубаво, което често се появява лесно в живота ни и оставя следа завинаги. Те са забавни, мили и най-вече са най-добрите ни приятели, независимо дали са рибки или кучета, те ни обичат безусловно. Грижите за домашен любимец могат да бъдат много положително изживяване. Докато ни забавляват неусетно домашните любимци ни учат на отговорност, разбиране към другия, правилно разпределяне на времето, самоконтрол. Но да си собственик на домашен любимец също е и сериозна работа. Това са живи същества, които изискват редовни грижи и внимание и не можеш просто някой ден да решиш, че вече не ги искаш, така че трябва много добре да помислиш преди да си вземеш такъв приятел.

Всяко дете си мечтае например за куче или коте, но дали сте готови за такава отговорност? Ако досега никога не сте имали домашен любимец, то ви предлагаме да започнете първо с някой не толкова екстремен. Ето и нашите шест предложения. Сигурни сме, че ще ви харесат. Те също могат да бъдат мили и много забавни и най-вече добри и любвеобилни приятели.

Рибки

Може би веднага ще си помислите „О, не, това са скучни домашни любимци!“, но това изобщо не е така. Казваме ви от опит. И ние отначало така си мислехме, но след като погледахме рибки няколко седмици, бързо си променихме мнението. Да, те не могат да бъдат галени, не са пухкави и не издават звуци, но определено са по-интересни, отколкото си мислим. Те също могат да бъдат много добра компания и доста видове от тях не изискват почти никакви грижи, затова са идеални за начинаещи. Но за сметка на това успокояват и са забавни. Да, колкото и странно да звучи, те са забавни, просто трябва да ги погледате повече време и ще откриете, че те всъщност имат доста интересен свой живот и не просто плуват насам-натам. Понякога се крият или ровичкат във водораслите или сандъчетата или другите неща, които сме им осигурили в аквариума, ухажват се и дори си играят на гоненица.

Добре подбраните рибки могат да бъдат перфектното начало за вашите грижи. Но трябва да внимавате, защото някои от рибите се гледат много по-трудно, отколкото предполагате. Затова можете да прочетете тук, кои са най-добрите рибки за начинаещи и да си изберете.

Костенурки

Ако все пак не сме ви убедили с рибите, има едни приятелчета, които могат да се галят и докосват. Те също не са пухкави, ама са страшно готини. Сухоземните костенурки например могат да живеят повече от 50 години и са доста готини. Готино е да гледаш как стават все по-големи, как ходят бааавно из къщата и дори знаете ли, че някои костенурки могат да бъдат научени да си играят, макар и бавно. А червенобузите са още по-готини, забавно е дори да гледаш как се припичат на лампата в аквариума си.

Към тях има и допълнителен бонус: те не предизвикват алергии.

Птички

Птичките са отличен домашен любимец за начинаещи. Трябва да знаете, че някои от птичките са много умни, други пък много социални, а трети са и двете. Така че те са просто един невероятен домашен любимец. Те са пухкави и стига да съумеете да се сприятелите с тях и да спечелите тяхното доверие, дори можете да ги галите. Забавно е и да ги пускате из стаята да летят. Щом един път сте се сприятелили с тях, те ще ви следват навсякъде вкъщи: докато учите ще ви гледат, докато вечеряте ще ви правят компания, ще ви будят сутрин с приятни песни и какво ли още не. Те се нуждаят от ежедневно внимание, но за сметка на това също ще ви обръщат още по-голямо внимание.

А папагалите дори можете да научите да говорят, какво по-забавно и готино от това?

Гризачи

По-малките бозайници като хамстери, морски свинчета и джербили са относително лесни за отглеждане. Могат да живеят в малко пространство и се нуждаят от сравнително елементарни грижи. Изненадващо е, но дори и плъховете стават за отлични домашни любимци, поради тяхната интелигентност, по-голям размер и това, че се наслаждават на общуването с хората. Морските свинчета пък са още по-идеални, готини са, забавни и дори обичат да се галят. Всичко, което има и едно куче, само дето не правят чак толкова бели и не трябва да ги извеждаш навън по два пъти на ден.

Насекоми и членестоноги

Същества с шест крака може би не са първите домашни любимци, които ви идват наум. Но притежаването на ферма за мравки може да бъде едновременно забавно и образователно. Чували ли сте за раците отшелници? Те също са много як и лесен за отглеждане домашен любимец.

Скариди

Тези малки ракообразни, по-известни като морски маймунки, по същество са съвсем лесни за отглеждане. И най-малките от вас могат да се справят с тях. Толкова са готини, че всъщност ги продават дори в магазините за играчки. Вървят с комплект, така че си имат всичко необходимо в комплекта. Само трябва да добавите вода в готовия за тях аквариум и да гледате как тези малки животинчета се появяват, стават активни и растат. Грижата за тези верни същества включва хранене веднъж седмично, а понякога и добавяне на вода, ако се изпари и това е всичко. А тяхната колония може да процъфтява и да се развива повече от година само с тези грижи.

Каквото и животинче да си изберете, запомнете, че да имате домашен любимец е много позитивно, но и отговорно преживяване и трябва добре да помислите дали сте готови да отдадете част от свободното си време на друго живо същество, пък било то и морска маймунка.



Коментари
2 коментара

богомила балемезова, 10 г.,

Публикувано на 22.02.2016

това кученце е много сладко

Гергана Трепетликова, 8 г.,

Публикувано на 27.08.2020

Приди два дни почнах да си гледам муха в едно буркан че и май има бебенца

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град