Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Сънят – така необходимата почивка за тялото ви

Сънят – така необходимата почивка за тялото ви

Аз детето | 2017-03-15

Сънят – така необходимата почивка за тялото ви

Сещате ли се кое е общото между лисиците, златните рибки, слоновете, най-добрият ви приятел и родителите ви? Труден въпрос, нали? Но има много прост отговор, само от една дума и това е сънят! Всички живи същества се нуждаят от сън, за да оцелеят. Сънят е това, което дава на тялото и мозъка шанс да си починат и буквално да си направят един ремонт след натоварен ден. Само ако си помислите колко неща прави тялото ви през деня от времето когато се събудите и отидете на училище, през писането на домашни, че дори и играенето на игри, ще разберете защо сънят е толкова необходим! Освен това сънят не само осигурява енергия и почивка. Докато спим част от тялото и особено мозъкът също работи, за да възобнови някои вещества и биохимикали, които помагат за борбата с редица болести, а и най-важното за децата е, че докато спят растат! Това може да ви изглежда като просто приказка, за да може някой да ви накара да заспите, ама е истина, при това научно доказана истина. Точно и това е причината бебетата да се нуждаят от 15 часа сън, а възрастните само от 7 или 8. Самите вие пък имате нужда от 9-10 часа сън всяка нощ, за да може тялото ви да се чувства наистина добре и не бива да го пропускате!

Ако не спите достатъчно може и да не го усещате първите няколко седмици, но постепенно ще започнете да се чувствате все по-уморени и все по-трудно ще ставате за училище. След това ще се ядосвате на малки неща и ще се разстройвате лесно дори от една дума. Също така ще се концентрирате по-трудно и ще се усещате, че сте тромав и бавен по време на физическо или просто игра с приятели. И най-лошото е, че пропуснатият сън никога не може да се навакса! Ето затова сънят ви е толкова необходим!

След като разбрахме това ви предлагаме и няколко съвета, които можете да изпълните сами и от които ще се чувствате по-добре и ще извлечете всичко хубаво от така необходимия сън.

Определете си време за лягане

Лягането по едно и също време всяка вечер помага на тялото ви да се свери като часовник и прави заспиването по-лесно, а самият сън по-полезен и накрая всяка сутрин ще се събуждате освежени и пълни с енергия.

Навици за сън

Определените навици преди лягане също могат да помогнат на тялото ви да заспива по-бързо и да се почувства по-добре. Няма определени такива, просто трябва да правите нещо, което ви е приятно: да си вземете топъл душ, да слушате успокояваща музика... Много хора пък твърдят, че чаша топло мляко преди лягане действа прекрасно.

Далеч от всички екрани

Знаете ли, че светлината от телевизията, монитора или смартфона може да подразни мозъка ви и да заспивате по-трудно. Може самите вие да не го усещате, ама на мозъка му е супер неприятно, точно когато се готви за сън да го осветявате с тия неща. Гледането на телевизия или използване на компютри или ноутбуци са главната причина децата да не получават достатъчно сън – доказано е. Така че най-доброто, което можете да направите е 45 минути преди лягане да сте далеч от всички тези устройства.

Сега остава да ви пожелаем лек, приятен и здравословен сън и да ви кажем да се опитате да изпълнявате тези съвети поне няколко дни – тялото ви ще е благодарно, а и самите вие ще усетите, че се чувствате още по-добре.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град