любопитно

Начало | любопитно | Самолет на слънчеви батерии е успял да прелети над Атлантическия океан

Самолет на слънчеви батерии е успял да прелети над Атлантическия океан

Аз детето | 2016-06-28

Самолет на слънчеви батерии е успял да прелети над Атлантическия океан

Летенето със самолет вече никога няма да е същото, нито пък самолетите! Съвсем наскоро първият по рода си самолет захранван изцяло със слънчева енергия е успял успешно да кацне в Испания, прекосявайки целия Атлантик. Пътуването отнело четири дни, като започнало от Ню Йорк. Целта на тази героична обиколка е била самолетът да бъде тестван и да се покажат възможностите за използването на възобновяеми и чисти източници на енергия.

Въпросният самолет е не по-тежък от кола и макар и по-бавен от нея или от обикновените самолети е впечатляващ. Освен това той тепърва се разработва и както твърдят създателите му целта е да може да функционира като сегашните ни самолети, само че с по-голямо внимание към природата. Самият самолет е покрит със 17 000 фотоволтаични клетки, които задвижват моторите му и помагат на батериите да преобразуват слънчевата светлина в енергия през целия ден, за да може самолетът да запази „гориво“ и за през нощта. За съжаление за момента самолетът може да вози само един пътник. От друга страна сигурно би било яко да си имаш самолет само за теб, но пък и скоростта му е доста бавна, 18 пъти по-бавна от тази на обикновените самолети.

Въпреки това създателите му са оптимисти, че един ден в бъдещето ще създадат такива огромни самолети, които по нищо няма да отстъпват на сегашните, а за нас остава да се надяваме това бъдеще да е по-скоро, за да видим колко интересно ще бъде и да имаме възможността и ние да се качим на самолет задвижван от Слънцето.

Снимка: CNN



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град