афиш

Начало | афиш | С приказка на 250 години кукленият театър в Габрово открива новия сезон за малките си почитатели

С приказка на 250 години кукленият театър в Габрово открива новия сезон за малките си почитатели

Аз детето | 2014-09-01

С приказка на 250 години кукленият театър в Габрово открива новия сезон за малките си почитатели

С началото на новия сезон Габровският куклен театър ще допълни афиша си с още една класическа приказка – историята на "Красавицата и звяра"на мадам дьо Вилньов, станала популярна във Франция преди повече от 250 години.

Екипът вече репетира за представлението, чиято премиера се очаква в края на този месец. Режисьорът Теодора Попова ще предложи на детската публика един класически прочит на историята, разказана на достъпен за малчуганите език със запомняща се музика, чийто автор е Георги Гарчов. Декорите и куклите са по – мащабни от обичайните, а „Красавицата” - доста по-различна от тази, която сме свикнали да виждаме във филма на „Дисни”.

Куклите, които ще се окажат по-високи от децата в залата, ще „отведат“ зрителите в магическия свят с бедната къща на главната героиня Бел и нейното семейство, и прекрасния замък на звяра. Това е история, в която, според режисьорската интерпретация, истинската красота не е онова, което виждаме с очите си, а нещо много по-дълбоко, скрито в  човешката душа. Изпитанието за главната героиня е да открие красотата в трептящото сърце на един много плашещ мъж.

„От доста години съм в Габровския куклен театър, но за първи път правим толкова мащабна сценография”, изтъква Наталия Гочева, която работи по визията на спектакъла. Идеята на екипа е чрез огледалата на сцената и образите, които те отразяват, да провокират зрителите да развихрят фантазията си. „Огледалните отражения имат своето послание към публиката”, споделя в аванс сценографът.

Куклите от сцената ще разкрият на децата една смислена история, като ролята на разказвача е избегната, добавя още за хрумванията си режисьорът Теодора Попова. По думите и това се постига с професионалисти, за което благодари на Кукления театър.

Актьорите, които играят в представлението са Десислава Чардаклиева, Ивет Сотирова и Стоян Дойчев – носител на наградата „Сивина” за 2014 година за млад актьор – куклар.

Спектакълът, който децата скоро ще могат да гледат, ще се изграе само на сцена, заради мащабите и сложността на изпълнението – обяснява директорът на Кукления театър Илиян Иванов. Сценичното осветление, озвучаването на салона, магията, която дистанцията дава, и превръща куклите в оживяла материя, е постижима само в салона, считат кукларите и призовават публиката да влиза в театъра, там, където представлението е създадено.

Снимка: gabrovo.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град