новини детски

Начало | новини детски | С малко хумор и много вълшебни моменти Ерих Кестнер преразказва „Котаракът в чизми“

С малко хумор и много вълшебни моменти Ерих Кестнер преразказва „Котаракът в чизми“

Аз детето | 2019-12-15

С малко хумор и много вълшебни моменти Ерих Кестнер преразказва „Котаракът в чизми“

Любима на поколения деца и възрастни история излезе на български език отново, но този път преразказана от Ерих Кестнер. Всички знаят „Котаракът в чизми“, но не и във версията на издателство „Колибри“ и невероятния Ерих Кестнер. Преводът е на Жанина Драгостинова.

С хумор, лекота и изящество на стила авторът на „Конференцията на животните“ разказва една от любимите приказки на милиони деца по света и на техните родители. „Котаракът в чизми“ е класическа поучителна история за верността, приятелството и победата над несправедливостта. А очарователните рисунки на известния художник карикатурист Валтер Трир, илюстрирал почти всички книги за деца на Кестнер, създават неповторима атмосфера.

Ерих Кестнер е германски поет, белетрист, журналист, един от най-проницателните и най-четените детски писатели. Последователен пацифист и непримирим демократ, по време на нацисткия режим в Германия книгите му са забранени, а много от тях – публично изгорени. Неговите романи за деца, сред които „Емил и детективите“, „Антон и Точица“, „Двойната Лотхен“, „Хвърчащата класна стая“, му донасят световна слава и го превръщат в любим писател на няколко поколения. Написана през 1949 г., непосредствено след Втората световна война, „Конференцията на животните“ и до днес остава страстен апел за правата на децата, срещу насилието, глупостта и политическото невежество. Ерих Кестнер е носител на литературните награди „Ханс Кристиян Андерсен“ и „Георг Бюхнер“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град