новини детски

Начало | новини детски | С интересен конкурс стартира кампанията срещу кибертормоза: „Имаш силата – бъди приятел“

С интересен конкурс стартира кампанията срещу кибертормоза: „Имаш силата – бъди приятел“

Аз детето | 2018-09-20

С интересен конкурс стартира кампанията срещу кибертормоза: „Имаш силата – бъди приятел“

Днес Cartoon Network стартира популярната кампания срещу тормоза между децата „Имаш силата – бъди приятел“. Фокусът на това издание пада върху онлайн тормоза. В рамките на инициативата ще протече и творческо състезание за класове, в което те ще трябва да се сплотят и заедно да изобразят какво за тях е приятелството. Децата ще могат да научат повече по темата от един от своите идоли – влогърът Стан. На сайта на кампанията budipriatel.cartoonnetwork.bg децата могат да гледат специално направени клипове, които да им помогнат да разберат по-добре отношенията помежду си – да изграждат приятелства, а не да бъдат насилници.

За родителите пък е разработена секция от партньорите от Националния център за безопасен интернет. В нея те могат да прочетат за първите признаци на тормоз към детето си, а също така и как да реагират. Сред всички рискове, които крие интернет, неприятното преживяване, с което най-голям брой деца се сблъскват лично или са ставали свидетели, е онлайн тормозът между връстници. За него може да има различни мотиви – желание за обида, отмъщение или просто шега. Данните от национално представителното изследване на Националния център за безопасен интернет показват, че 40% от тормоза между връстници вече се осъществява онлайн. Статистиката на Консултативната линия на Центъра пък показва, че около 60% от сигналите се отнасят за онлайн тормоз, извършен не от възрастни, а от самите деца и младежи.

Именно затова в кампанията се включва и известният български влогър Стан – Станислав Койчев. Той е идол за голяма част от българските деца, но самият той е бил обект на тормоз в тийнейджърските си години. За проблема и как се е справил с него той споделя в специален влог, посветен на приятелството. Една от главните цели на тазгодишната кампания е да даде нужната информация на децата да се предпазят сами в онлайн пространството. Но също и да ги научи, че да си приятел е много по-ценно от това да си насилник. И дори че поведението на насилниците често е от травма в миналото им. Затова проблемът трябва да се разглежда на по-дълбоко ниво.

Поради тези причини кампанията е съпроводена от състезание, целящо да вдъхнови и сплоти децата. За един месец всички училища и детски градини в страната ще имат възможността да се превърнат в творчески работилници, в които цели класове се обединяват и заедно създават общ дизайн за тениска. Тяхната задача е да изобразят какво за тях представлява приятелството. В състезанието могат да участват класове с деца от 5 до 15-годишна възраст. Техните учители трябва да изпратят готовите дизайни на имейл: buddy.network@purvite7.bg.

Конкурсът започна на 20 септември, а проектите могат да бъдат изпращани до 19 октомври. Ще бъдат отличени три класа – един победител, един на второ място и един на трето. Победителите ще бъдат селектирани на 23 октомври от специално жури, в което участват партньори и екип от CN. Класът, който бъде отличен на първо място в състезанието, ще получи видео проектор за своята класна стая и среща с обичаните влогъри Стан и Стефи. А всяко едно дете от трите класа победители ще получи и подаръци с любимите си анимационни герои.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град