малък готвач

Начало | малък готвач | С динонада в ръка за световния ден на динята

С динонада в ръка за световния ден на динята

Аз детето | 2017-08-03

С динонада в ръка за световния ден на динята

Представяте ли си каква изненада беше за нас да разберем, че вече и някои видове плодове си имат специални дни и празници. Обзалагаме се, че и вие не знаехте, че на днешния ден сладкият голям червен плод има свои личен празник. Точно така! 3-ти август е световният ден на динята. Тя разбира се е един наистина чудесен и вкусен плод и напълно си заслужава да има празник. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замерване с дини и надплюване със семки. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Ако обичате диня и ви харесва да празнувате, то сега е моментът да ви предложим да си приготвите и нещо бързо, много вкусно и разхлаждащо в чест на специалния ден. Нарекохме го динонада, защото е напитка и защото много прилича на лимонадата, но е с диня. Приготвя се буквално за 5 минути и събира цялата сочност на динята с освежаващия вкус на няколко лимона. Направо да започваме!

Трябват ви:

  • 5 парчета диня
  • 2 лимона
  • няколко кубчета лед
  • 4-5 пресни листа от мента по желание
  • 2 супени лъжици мед

Трябват ви и:

  • чиния
  • нож
  • вилица
  • бутилка
  • естествено и красива чаша и свежарска сламка

Какво да направите:

Първо трябва да махнете семките от динята. Работата е малко пипкава, но пък няма да искате в напитката ви да плуват семки, нали? Когато сте готови и не е останала нито една семка, поставяте парчетата в дълбока чиния и с помощта на вилица и известно количество натиск от ръцете ви смачкайте динята на пюре. Сипете пюрето и целия сок в бутилка. След това изстискайте и лимоните вътре. Най-лесно става като ги повъргаляте по масата натискайки ги с ръце отгоре, след това ги разрязвате на две половини и стискате. Ако имат семки ще е хубаво под сока да държите вилицата с другата ръка. Така той ще преминава през нея, а семките не. След това добавяте и меда и хубаво разбърквате. За по-лесно можете просто да затворите бутилката и да я разклатите. Накрая по желание добавяте кубчета лед и няколко листа мента.

Ако искате да е по-свежо и по-хубаво, можете преди да я пиете да я разреждате и с малко газирана или минерална вода. Каквото и да решите, не забравяйте готината чаша и свежарската сламка.

Това е всичко! Сега остава да се насладите на лятото и днешния специален ден с една вкусна динонада в ръка!

Можете да си приготвите и още вкуснотии с диня:
Шантави ледени близалки с диня и киви
Динени сладки
Сладък динен шербет
Сладка динено-ананасова скрежина
Вкусни и разхлаждащи динени близалки

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град