Лаборатория

Начало | Лаборатория | С батерия и магнит – експеримент направи и дори себе си учуди

С батерия и магнит – експеримент направи и дори себе си учуди

Аз детето | 2018-11-12

Готови ли сте, малки изобретатели и експериментатори! Този път ще направите нещо нечувано и невиждано! Всъщност то е измислено доста отдавна, но много малко хора знаят за него, пък и винаги изглежда наистина впечатляващо и много интересно. Този път експериментът няма да е химически, а нещо много любопитно! Всичко започва с една медна жица, батерия и магнит! Съвсем обикновени неща, които сигурно дори не бихте свързали в една мисъл или едно изречение. Но ако ги свържете в реалността се получава нещо много интересно за наблюдение. Така че нека направо пристъпваме към действие!

За този учудващ експеримент ще ви трябват:

  • една обикновена батерия AA
  • кръгъл магнит
  • медна тел

Да, това е всичко! А сега четете внимателно какво трябва да направите!

Закрепете батерията на твърда и плоска повърхност с минуса надолу или по друг начин казано с изпъкналия край нагоре. След това под нея поставете кръгъл магнит. Важно е да намерите кръгъл магнит, който да пасва идеално на батерията – да е голям колкото нея. За целта помолете татко или дядо да ви даде. Не се съмняваме, че имат. Ако случайно пък са го изгубили, винаги можете да си вземете от някоя железария – има ги в почти всички. След това вземете медната тел и я огънете в някаква форма – сърце или спирала е най-подходящо, но ако сте по-умели можете да опитате и балерина. Важното тук е да можете да опрете част от телта на изпъкналата част на батерията, а също и върху магнита отдолу.

След това просто внимателно поставете. И вижте какво става – телта започва да се върти, и върти, и върти... Ако случайно нищо не се получи – уверете се, че се допира до изпъкналата част на батерията и обвива магнита отдолу – това е наистина важно! Колко интересно, нали?

А любопитни ли сте да разберете как се получава това?

Вие всъщност направихте минимоторче с две магнитни полета. Такива моторчета има още от 1800 година. Днес те вече нямат практическо приложение, но пък са много интересни и полезни при демонстрация на начина на работа на магнитните полета и принципа на работа на електрическите двигатели. Всъщност медната тел се задвижва от така наречената сила на Лоренц: силата, действаща върху заредена частица, причинена от електрическото, магнитното или електромагнитно полета на средата, в която тя се намира.

Понякога тази конфигурация, която направихте сега, се подвизава под името „хомополярен“ генератор. Такава машина се използва за генериране на токове с много високи стойности при ниски напрежения, което се прилага при електрическото заваряване, електролизата и изследванията с индукционни оръдия. За приложения с импулсна енергия, ъгловият момент на ротора се използва за съхраняване на енергията за дълъг период и по-нататъшното ѝ освобождаване за кратко време.



Коментари
1 коментар

Потребител на Google, ,

Публикувано на 12.12.2021

За какво може да се използва такова моторче?
От редакцията: За онагледяване на принципа на електродвигателите.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град