зоокът

Начало | зоокът | Рубинен морски дракон – животното, което ще видите за първи път

Рубинен морски дракон – животното, което ще видите за първи път

Аз детето | 2017-02-09

Рубинен морски дракон – животното, което ще видите за първи път

Рубиненият морски дракон е рядка риба, почти митична като името си. Той е роднина на морското конче и повече от век единственото, с което учените са разполагали са няколко запазени екземпляра в австралийски музей. За късмет е открит и заснет рубинен дракон в крайбрежните води на Западна Австралия. Това е първият път, когато това прекрасно животно е видяно живо. Доклад за откритието е публикуван в научното списание„Marine Biodiversity Records“.

За разлика от своите братовчеди, обикновените и листовидни морски дракони, които е далеч по-лесно да се намерят, да се улови рубинен дракон е доказано изключително предизвикателство. За щастие екипът изследователи от Института по океанография към Калифорнийския университет в Сан Диего и Австралийският западен музей имат някои улики, които да следват, за да бъде търсенето им малко по-лесно. Драконът, Phyllopteryx dewysea, е описан като отделен вид през 2015 г. въз основа на анализи на образци в музейна сбирка – всичките изтеглени вече мъртви. Един от тези образци е намерен през 2007 г. на дълбочина от 51 метра. За разлика от тях, най-често срещаните обикновени и листовидни морски дракони не плуват по-дълбоко от 30 метра. Това означава, че екипът трябва да търси много дълбоко.

През 2015 и 2016 г. два други екземпляра са изхвърлени на брега в близост до мястото, където е намерен образецът от 2007-а. Това кара Грег Роуз, биолог от Института по океанография към Калифорнийския университет и колегите му да определят време за експедиция в района през април 2016. Те направили четири спускания на апарат с дистанционно управление и успяват да заснемат не един, а два рубинени морски дракона на дълбочина от 51 метра.

Те разкриват някои неизвестни досега подробности за живота на рубинените морски дракони. Ние вече знаем, че те се хранят по подобен начин като своите сродници морски дракони, нападайки своята плячка. Те са и подобни по размер, вариращ от 23 до 25 см дължина. За разлика от своите листовидни братовчеди обаче рубинените морски дракони имат опашка, с която се захващат. Драконите я използват, за да се придържат към каквото успеят и по този начин да не бъдат отнесени от течението, както е описано в доклада. Откриването на неуловимия рубинен морски дракон повече от всичко все пак е доказателство, че има много загадки на природата, които чакат да бъдат открити.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град