Инициативи

Начало | Инициативи | Родители и деца ще проследяват завръщането на птиците от Юг

Родители и деца ще проследяват завръщането на птиците от Юг

Аз детето | 2011-02-28

Родители и деца ще проследяват завръщането на птиците от Юг

На 1 март Българското дружество за защита на птиците ще стартира кампанията „Жива пролет” - европейски проект, който приканва деца и техните родители да съобщят за техните първи наблюдения на мигриращи птици, завръщащи се от топлите страни.

Участниците се насърчават да записват данните за видените птици на Интернет-страницата на “Жива пролет”  (www.springalive.net), където десетки хиляди наблюдения ще допринесат за създаването на интерактивна карта, позволяваща на посетителите да проследят пристигането на мигриращите птици в Европа с настъпването на пролетта.

През 2011 г. “Жива пролет” проследява пет мигриращи вида: белия щъркел, бързолета, селската лястовица, кукувицата и изключително пъстрия нов за 2011 г. вид - обикновения пчелояд.

Пчелоядите са едни от най-красивите ярко оцветени птици, срещащи се в Европа. Благодарение на склонността им да кацат върху жици, изсъхнали дървета или други високи места, откъдето те забелязват своята плячка – насекомите, те са доста лесно забележими. Пчелоядите са много социални, често наблюдавани в големи ята. Когато не мигрират, те дори си сътрудничат при отглеждането на малките. Миграцията е тежко изпитание за този вид, като учените оценяват, че само един на всеки три пчелояда, напускащи Европа през есента, се завръща напролет.

Насочена към деца на възраст 8-12 години, кампанията “Жива пролет” е лесен и забавен начин за родителите да въвлекат техните деца в чудото на европейската пролетна миграция. Сайтът, също така, представлява чудесен източник на информация за подрастващи природолюбители. България е сред 36-те страни от Европа, Близкия Изток и Африка, които за шеста поредна година ще се включат в инициативата, допринасяйки за подобряването на природозащитното образование, насочено към семействата, като показват колко привлекателни и въвличащи могат да бъдат семейните занимания на открито.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град