малък готвач

Начало | малък готвач | Ризото със зеленчуци на Зайо

Ризото със зеленчуци на Зайо

Аз детето | 2017-05-31

Ризото със зеленчуци на Зайо

Днес отново ще ви заведем на едно кулинарно приключение из Голямата гора. Честно си признаваме, че не смятахме скоро да се връщаме там, обаче след като ви споделихме за вкусната супа на Кенга, другите приятели на Мечо Пух бяха готови почти да ни се разсърдят, защото те също умеят да приготвят много апетитни специалитети. А пък ние не искахме обитателите на Голямата гора да са ни сърдити, сами разбирате защо. Ето затова днес бързаме да ви предложим друго вкусно ястие. Негов създател този път е Зайо. Всъщност хапването му е много изненадващо, защото представете си – не съдържа нито един морков. За сметка на това е кремообразно, леко хрупкаво и много вкусно, а има много тарикатско име – ризото. Ризото е известно като трудно за направа ястие, защото се бърка много, много време. Да, обаче Зайо е умен и го е направил много по-лесно за приготвяне. Така че да започваме!

Необходими продукти:

  • 4 стръка зелен лук
  • консерва грах
  • няколко аспержи
  • половин пакетче масло
  • 2 чаени чаши бял ориз
  • 3 чаени чаши вода
  • 1 кубче пилешки бульон
  • 1 супена лъжица сух риган
  • 1 супена лъжица чубрица
  • щипка сол
  • 5-6 чери доматчета
  • 1 чаена чаша настърган кашкавал
  • половин лимон

Ще ви трябват още:

  • нож
  • тенджера
  • дървена лъжица

Прави се лесно, само следвайте стъпките:

1. Измийте лука, чери доматите, аспержите. Нарежете всичко без доматите на ситно. Ако не се справяте с това – помолете някого за помощ. Сигурни сме, че ще го направи вместо вас с удоволствие.

2. Поставете маслото в тенджерата, а нея сложете на котлон и го включете на средна степен. След това изчакайте маслото да се разтопи и към него внимателно прибавете зеленчуците, без доматите. Оставете ги за около 1-2 минути да се задушат. Към тях прибавете подправките и разбъркайте. След това добавете и ориза и отново бъркайте, така за около 5-6 минути. Тук е много важно да се бърка, за да не загори.

3. Накрая добавете и водата, както и кубчето бульон и оставяте да заври хубаво. Цялата вода трябва да изври! Когато това стане, тогава можем да кажем, че ризотото е почти готово.

4. Накрая го махнете от котлона, добавете чери доматчетата, настъргания кашкавал, както и сока от половин лимон. Отново го разбъркайте, така че кашкавалът да се разтопи и сте готови.

Наистина много подходящо за една вкусна и лека вечеря!



Коментари
1 коментар

Ani Ivanova, ,

Публикувано на 27.06.2017

Какво са аспержи

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град