Растения и животни

Начало | Растения и животни | Пясъчната лилия – красавицата на морето

Пясъчната лилия – красавицата на морето

Аз детето | 2014-09-08

Пясъчната лилия – красавицата на морето

Ако розата е наричана кралицата на цветята, то с пълно право можем да наречем лилията – принцесата на цветята. Лилията е измежду най-екзотичните членове на семейство Кокичеви. Родът наброява около 50 вида най-различни лилии, като една от тях – пясъчната лилия все още може да се срещне в диво състояние по плажовете на южното ни Черноморие, особено в рагзара на лятото. Това е времето, когато сред топлите пясъци разцъфтява едно от най-красивите наши цветя – наричано още и Морски нарцис. Латинското име на това красиво цвете произлиза от старогръцки, което означава и морски боец.
Едва ли има по-голяма красота от нея. В Европа това цвете се среща в някои страни от Средиземноморието, и в Западен Кавказ, а у нас можете да забележите пясъчната лилия по бреговете на Каваците, Иракли, Аркутино, Ахтопол и Резово, както и в резерватите "Ропотамо" и "Пясъчна лилия". Последният е най-малкият резерват в България, обявен през 1962 г. върху площ от 0,6 хектара с цел да се запази едно от най-големите естествени находища на пясъчна лилия. Намира се югозападно от гр. Созопол в местността Каваците.

Пясъчната лилия е многогодишно луковично растение. Листата ѝ са дълги до 50 см, плоски и се развиват при основата на стъблото. Самото стебло достига височина до 60 см и на него цъфтят до 10 големи и снежнобели с много приятен аромат цветя. Пясъчната лилия можете да видите цъфнала от юли до август.
Тайната за оцеляването на пясъчната лилия сред сухите и горещи пясъци се крие в нейните корени. Те са луковици, които при младите растения са по-близо до повърхността, а при възрастните са много по-дълбоко, до 1 м. В основата на всяка луковица се развиват специални свивателни корени. Те растат до известна дълбочина, след което се захващат здраво. После корените започват да се навиват спирално и да притеглят луковиците все по-дълбоко докато достигнат влажния слой. Друг интересен факт е, че солената вода не пречи на развитието на растението, дори обратното. Учените са открили, че семената на пясъчната лилия имат по-висока кълняемост при поливане със слабо солена вода. Семената на пясъчната лилия се появяват през септември и са пълна противоположност на красивите бели цветове. Те са черни, кръгли или многоъгълни. Много леки са и се разнасят от вятъра. Нямат период на покой и съвсем малко влага е необходима за покълването им. За съжаление малка част от растенията преживяват. Пясъчните лилии, които порастват от дъщерните луковици са по-издръжливи, затова и по дюните растенията не са равномерно разпространени, а са струпани на туфи.

Растението е застрашено единствено по българските и част от северните турски брегове на Черно море. В останалата част на Европа е изключително добре разпространено и оформя стабилни популации.

Снимка: sxc.hu

Вижте още:
Водната лилия – истинската кралица на водата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град