любопитно

Начало | любопитно | Птиците също имат шесто чувство

Птиците също имат шесто чувство

Аз детето | 2014-12-19

Птиците също имат шесто чувство

Вид мигриращи птичета - златни коприварчета, проявили изключително силно развито чувство за предупреждение, което им позволило да избягат преди да се разрази силната буря в Тенеси, отнела живота на 35 души през април тази година, съобщава Франс прес.

Докато работели върху проект, чиято цел била да проследят движението на тези малки прелетни птици, учените установили, че малко след пристигането си в зоната, в която се възпроизвеждат, птичките изведнъж масово я напуснали. Това се случило един до два дни преди да се разрази силната буря, предизвикала образуването на 84 опустошителни торнада в този район. За пет дни птиците прелетели 1500 км, за да избегнат силната буря, установили авторите на изследване, публикувано в американското сп. "Current Biology".

Според учените птиците, за разлика от хората, могат да долавят инфразвуци, както и звуци с много ниска честота, които се разпространяват на големи разстояния и са предизвикани конкретно от сериозни метеорологически смущения. Учените установили още, че птиците, които годишно винаги следват едни и същи миграционни пътища, могат понякога да се преместват извън периодите на миграция, когато това се налага. Това шесто чувство, което имат птиците, е благоприятно за оцеляването им в периода на климатично затопляне, в резултат на което нараства интензивността и честотата на силните бури и торнада, се посочва в изследването.

Вижте още:
Топ пет на най-големите птици в света
Интересни и готини птици
Какво знаете за морските птици?
Къщичка за птици



Коментари
1 коментар

Валентина Костова, 8 г.,

Публикувано на 20.12.2014

Дядо Коледа кой го е родил!!!!!!!!!!!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град