новини детски

Начало | новини детски | Прочетете най-важните неща за изпитите след 7-и клас

Прочетете най-важните неща за изпитите след 7-и клас

Аз детето | 2019-06-06

Прочетете най-важните неща за изпитите след 7-и клас

Броени дни остават до изпитите след 7-и клас, които са вход за влизане в гимназиите. Задължителните изпити за седмокласниците тази година ще са на 17-и и 19-и юни. Очаква се на тях да се явят над 61 000 ученици в близо 1700 училища. 1600 ще са квесторите, които ще следят за сигурността. Тази година оценяването на седмокласниците ще е електронно – затова те ще пишат само с черен химикал. Новост е кандидатстването на учениците – документите си те ще подават само по електронен път – в училище или от вкъщи.

На двата изпита се явяват всички завършващи 7-и клас, а оценките им са част от общия бал за кандидатстване в училищата от следващата образователна степен – гимназии, професионални училища. Кандидатстват дори тези, които искат да продължат в по-горен клас на същото училище. Учениците с двойки участват в надпреварата заедно с останалите, но с по-малък шанс за класиране. На 21 юни е изпитът по чужд език – явяването на него е по желание и при добро представяне дава удостоверение за степен на владеене на езика. Не е задължително изпитът да е по езика, който се изучава в училище.

Тази година изпитите ще започнат в 9 ч. – час по-рано от традиционното досега. Учениците трябва да бъдат в училищата най-късно в 8.30 ч. и да са заели местата си не по-късно от 8.45 ч. Всеки се явява в училището, в което учи. За да влязат на изпита, учениците трябва задължително да носят служебната бележка, която им се издава от училището и на която е генериран входящ номер, както и документ за самоличност – бележник или лична ученическа карта. Тази година изпитът ще е единен, разделен на два модула – първият 60 мин, вторият – 90 . Ще се получават точки, а не оценки, като максималният брой е 100.

Ще се проверяват и черновите. Така, както е доставен комплектът към учениците, така и ще се засекретява и проверява, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова днес. По време на изпита не може да се ползват мобилни устройства, калкулатори и справочници. Предприели сме мерки за сигурност и има предвидена възможност за видеонаблюдение, тъй като изпитът е от голямо обществено значение, предупреди зам.-министърът. Тестът по български включва 25 задачи. Част от тях са с избираем отговор, а друга – със свободен отговор. Последната задача изисква отговор от няколко изречения. Втората част на този изпит е преразказ с дидактическа задача. Тази година за последно изпитът по български език и литература ще включва само произведенията, изучавани по литература в седми клас. През 2020 г. ще бъдат включени и произведенията от шести клас, а през 2021 г. – и от пети, т. е. от целия етап на основното образование. Изпитът по математика е от 25 задачи с избираем или свободен отговор. „За разлика от предишни години изпитните комплекти или листата върху които ще пишат учениците ще бъдат получени в училищата и няма самите те да ги разпечатват. Всеки изпитен комплект ще има свой уникален баркод. Смисълът му е да се елиминират практики за размяна на първа и втора част от изпита.“ – подчертава зам.-министърът на образованието.

От МОН съветват учениците, че за да постигнат по-висок резултат е добре да се работи по всички задачи. Балът се формира от точките и балообразуващата оценка от 7-и клас.

Документи за участие в класирането за прием в гимназиите ще се приемат от 3 до 5 юли. Няколко дни по-рано – до 3 юли, училищата трябва да са раздали на учениците свидетелствата за завършено основно образование. Промяна в стъпките за кандидатстване няма: след обявяване на резултатите от първо класиране (11 юли) учениците или се записват в желаното училище, или подават заявление за участие във второто класиране. След второто класиране (18 юли) и изтичането на срока за записване ще бъдат обявени свободните места за третото, последно, класиране (23 юли). След последните законови промени в образованието кандидатстването вече не е като цяло за училищата, а поотделно за всяка паралелка, като училищата могат сами да определят начина на формиране на бала на паралелките. Учениците ще се борят да влязат в общо 2499 паралелки – 1446 професионални и 1053 –профилирани.

От министерството препоръчаха при съставянето на листа с желанията да се отчитат внимателно постиженията на ученика. „Всяко регионално управление по образование ще публикува статистика на резултатите от изпитите. Тя може да бъде полезен ориентир за родителите как да се подреди списъкът, за да има детето най-голям шанс да отиде в желаното училище“, обясни Таня Михайлова.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град