Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Прочетете и нещо интересно за технологията Bluetooth научете!

Прочетете и нещо интересно за технологията Bluetooth научете!

Аз детето | 2019-05-07

Прочетете и нещо интересно за технологията Bluetooth научете!

Спомняте ли си, когато часовниците просто показваха часа? Знаете ли, че имаше време, когато всички тонколони се свързваха с жици и дори не можеха да се носят навън, защото бяха твърде тежки? Дори и слушалките за уши имаха кабели! Да де, някои все още имат. Но Bluetooth слушалките и тонколоните стават все по-популярни. Чакай, какво беше това? Какво е Bluetooth? Наясно сте, че тя свързва вашия телефон със слушалки и звуците се чуват през тях, но знаете ли точно как?

Bluetooth е технология за безжична комуникация. Създадена през 1994 г., тя промени начина, по който използваме много устройства. Bluetooth свързва джаджи, за да могат да се използват заедно. Днес използваме Bluetooth по безброй начини. Били ли сте някога в кола с Bluetooth технология? Тя е полезна за хора, които обичат да слушат музика или използват GPS, докато шофират. Bluetooth свързва техните телефони към уредбата на автомобила без кабел. Тяхната любима музика отива до високоговорителите директно. Говорейки за музика, използвали ли сте някога Bluetooth слушалки? Много хора вече го правят, особено когато спортуват. По-удобно е. Вместо да се спъват в кабела или пък да се притесняват да не изпуснат телефона си, те могат спокойно да спортуват, докато той е на сигурно място в раницата. При това тази технология отдавна вече се използва и за куп други неща. Лаптопите, принтерите и дори телевизорите също имат Bluetooth.

Най-важното, което трябва да запомните за тази технология е, че изисква хардуерни и софтуерни компоненти. За да изпращате и получавате Bluetooth съобщения, устройството трябва да има специален микрочип, който да съдържа антена. Трябва да има и придружаващ софтуер, който да обработва сигналите. Така че да, ако някой от вас има четка за зъби, която може безжично да се свързва със смартфона, който да отчита дали си миете зъбите правилно, това означава, че в нея има и антена и софтуер, макар и вие да не го виждате. „Леле, какви технологии“ най-вероятно би казала баба ви в такъв случай или пък по-скоро може да каже „А, какво?“. Все пак, за да не питате и вие така, знайте, че когато свързвате две Bluetooth устройства, те образуват персонална мрежа. След като се осъществи връзката, устройствата комуникират автоматично, без да е необходимо друго усилие от ваша страна.

При това технологията непрекъснато бива подобрявана. Ако допреди години устройствата с Bluetooth можеха да са раздалечени едно от друго само на 10 метра, това вече изобщо не е така. Наречена Bluetooth 5.0, последната форма на технологията е с четири пъти по-голям диапазон от предишната версия. Трябва да се отдалечите от телефона си? Няма проблем! Пак ще слушате музиката, при това често дори и през няколко стени. Bluetooth 5.0 също е два пъти по-бърза. Тя може да пренася и осем пъти повече данни от предишната версия. Една от основните ѝ цели е по-доброто свързване на устройствата в интелигентни домове. Искали ли сте някога да свържете телефона си с микровълновата печка? Няма проблем! С разрастването на интернет Bluetooth ще стане още по-полезна.

Днес 10 милиарда устройства използват Bluetooth. Това я прави най-често използваната безжична технология. Тя дори бие WiFi! Все пак всяка година се добавят нови приложения. Кой знае колко често може да се появи Bluetooth в бъдеще? Използвате ли Bluetooth? Можете да го използвате, без дори да го осъзнавате. Използвали ли сте някога безжичен игрален контролер? Какво ще кажете за безжична клавиатура? Много безжични устройства се свързват чрез Bluetooth. А чудите ли се откъде идва името на тази технология? Тъй като технологията помага за свързването и обединяването на разнообразен набор от устройства, технологията е кръстена на датския крал Харалд Балант или Харалд Датски „Синия Зъб“, (синият зъб не е фамилия, а прозвище, дадено заради единия му наистина тъмен на цвят и особено дълъг кучешки зъб), който обединил воюващите части на Норвегия, Швеция и Дания през 10-ти век. Колко ексцентричен избор на име, нали?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град