зоокът

Начало | зоокът | Професия треньор на делфини – приключенска и много забавна!

Професия треньор на делфини – приключенска и много забавна!

Аз детето | 2019-06-27

Професия треньор на делфини – приключенска и много забавна!

Някога гледали ли сте делфинско шоу или пък може би дори сте ходили да плувате с делфините! Всеки от нас определено знае, че те са диви животни и въпреки това могат да правят невероятни трикове по команда. Ако сте останали пленени от техните акробатики, най-вероятно сте се чудили дали това им идва отвътре или пък някой ги е научил. И ако ги е научил как е станало това? Как се учи делфин? Все пак хората не могат да говорят с делфините, нали? Плюс това, ние живеем на земята, а делфините живеят във водата. Ние сме много различни същества. И въпреки това успяваме или пък делфините успяват да разберат какво искаме...

Всъщност тези прелестни животни не могат да бъдат обучавани от всеки. Имат си треньори, които учат дълго преди да могат изобщо да се докоснат до делфин. И като казваме учат много, запомнете думите положителна армировка чрез оперантно кондициониране. Хората учат делфините на номера именно чрез този метод. Какво означава това? Това означава, че професионалистите раздробяват поведението, което искат да видят, на много различни стъпки и след това учат животните на всяка стъпка. Първо потапят обръча във водата и така няколко дни учат делфина да не се страхува от него. После, докато той е още във водата го учат да плува през него и всеки път, когато изпълни задачата го възнаграждават със специална храна. Накрая издигат обръчът над водата. Това е обаче само схематично описано. Първо минава много време, докато животното спре да се страхува от непознатия за него обект и още толкова докато се научи на сигнала „скачай през обръча“. По време на процеса се използват различни инструменти. Един такъв инструмент е ръчният сигнал. Обучителите създават уникални сигнали за всяко поведение, което искат животното да има. Но да накараш делфина да запомни кой жест какво означава – това отнема наистина много дълго време. И колкото и умни да са тези животни, всъщност вашето куче се научава на команди много по-лесно.

Може да се чудите какво се случва, когато делфинът извърши желано поведение неправилно. Когато това се случи, обучителят не дава награда и дава на делфините време да мислят за това, което се е объркало. Животните не се наказват за неправилно поведение. Вместо това те просто не получават нищо. По този начин те се научават да изпълняват, защото сами се досещате, че ако бъдат наказвани – това няма да доведе до нищо добро. Разбира се, за да станеш истински треньор на делфини трябва и да ги обичаш, иначе нищо няма да се получи.

Ако харесвате делфините, то не пропускайте да прочетете:
10 любопитни факта за делфините
Кой е по-страшен – акулите или делфините?
Делфините пищят когато са щастливи



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град