покани

Начало | покани | „Приказки за юнаци и злодеи“ завладяват Детския отдел на Столична библиотека тази събота

„Приказки за юнаци и злодеи“ завладяват Детския отдел на Столична библиотека тази събота

Аз детето | 2019-03-28

„Приказки за юнаци и злодеи“ завладяват Детския отдел на Столична библиотека тази събота

На 30 март, събота, от 11 до 13 часа в сектор „Детска литература“ на Столична библиотека ще се състои премиерата на първите три книги в поредицата „Приказки за Юнаци и злодеи“. В създаването на „Приказките“ до момента участват над двадесет автори. Под прикритието на фантазното звучене те изследват теми, които стъпват дълбоко в нашия свят: международния тероризъм, климатичните промени и генномодифицираните организми, клопките и катарзисите в общуването помежду ни, а третата книга, „Промяна“, е посветена на гражданските протести в България през 2013 година.

Сред въпросите, които „Приказките“ задават, са:

  • Защо сме склонни да повярваме на най-лесното, което чуем?
  • Наистина ли сме?
  • Ако един човек избие седемдесет и седем, кого си заслужава да си спомняме?
  • Кога тялото ни вече не е онова, което търкахме до кръв, за да отмием ужаса?
  • Как можем да се разберем без думи? А със?
  • Какво им става на приятелите ни понякога?
  • Кой носи задаващата се промяна?
  • Може ли Юна да ти обърше д…?
  • А злодеите? Де злодеите?

„Какъв е смисълът? Когато си зададеш важен въпрос, когато държиш да получиш отговори – създай си време и място за тях. Остави глъчта на света настрана. Нека светът си приказва; ти помълчи. Стани онази част от света, която ще чуе каквото няма да чуе никоя друга част. Важен е всеки въпрос, на който не виждаш веднага, в същия този момент, отговор. Който усещаш, че има силата да те промени. Да промени как виждаш, как свързваш света, как усещаш. За да стигнеш до истински отговор, създай такова време и място, които ти позволяват да бъдеш смела. Да имаш достатъчно смелост, за да мълчиш, когато пред теб се оформи първият отговор. Той е най-лесният; а ти си смела и знаеш, че нещо не му достига. Да мълчиш, когато те подминава; после вторият, третият… седемнайсетият.

Да мълчиш в пролуките между тях, в празнините и пропастите, тогава, когато имаш най-голямата нужда да закрещиш, да ги изпълниш с вик, с песен, с каквото и да е – само да минат по-бързо, само по-бързо да те оставят на мира; само по-скоро пак да бъдеш сред свои, по-скоро пак да не бъдеш сама. Истински отговор е онзи, който те оставя да мълчиш срещу цялата глъч на света и просто да се усмихваш. Да знаеш, че цялата глъч на света няма нужда от отговора ти, и това е добро, и има свой смисъл. Замълчи, Юне. Послушай.

Глъчта на света няма нужда от отговора ти, Юне. Тя има нужда да бъде изслушана, да почувства, че някой я е разбрал, че не е сама. Помълчи. Слушай. Не си сама.“

На 30 март Юна няма да бъде сама. Организаторите са поканили всеки, който е допринесъл с думи или образи в създаването на „Приказките“, както и всички български автори, чиито книги са част от поредица „Човешката библиотека“ – включително Николай Теллалов, Величка Настрадинова, Григор Гачев, Геновева Детелинова и Калоян Захариев.

Историите за Юна и Юнаците – обясняват те – също като Човешката библиотека, значат „заедно“ и имат смисъл само тогава.“ Мирослав Моравски, Мел, Ана Йорданова и Калин М. Ненов ще вдъхнат живот на героите от трилогията с четене по роли. Трите „Приказки за Юнаци и злодеи“ съществуват само в електронен вариант и се възползват от възможности на технологията, които няма как да бъдат възпроизведени на хартия. Файловете са без дигитални (DRM) защити (като останалите издания на Човешката библиотека) и се разпространяват безплатно. Ако читателите желаят, могат да подкрепят авторите – с отзиви – и гражданските им каузи – с дарения.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град