Инициативи

Начало | Инициативи | През пролетта на 2021 София ще си има планетариум

През пролетта на 2021 София ще си има планетариум

Аз детето | 2020-12-29

През пролетта на 2021 София ще си има планетариум

Софийският планетариум „Андромеда“ трябва да е завършен през пролетта на следващата година. А от май месец да отвори врати за всички любознателни граждани- и малки, и големи. Планирана е и система за очистване на въздуха с ултравиолетова светлина. Все пак до голяма степен събитието е обвързано със затихването на кризата с разпространението на коронавируса. Всичко това са надеждите и плановете на автора на идеята и двигател на целия проект- инженер физикът Недислав Веселинов, докторант във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, управител е на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“.

Веселинов печели конкурса „Предприемач в науката“, организиран от Фондация „Карол знание“, а наградата му носи и първоначалния капитал. За проекта и неговия създател разказват обстойно от БНР. На 1 юли тази година започна работата по проекта за софийския планетариум „Андромеда“. Има известно забавяне в работата по планетариума заради проблеми с доставките, заради разпространението на коронавируса, но няма сериозни технически проблеми, увери Недислав Веселинов. Планетариумът ще е от съвременен тип, изгражда се по съвременна технология и с композитни материали. Разбира се ще бъде изцяло дигитализиран, а куполът му ще бъде с диаметър 5 метра.

Ще работят две проекционни системи, като по този начин ще бъдат разширени възможностите и вероятно ще може да се реализира дори 3D проектиране. Проектирането на филма ще създава усещането за реално „потъване“ в Космоса. Предвижда се да бъдат организирани астрономически кръжоци, в които младите хора сами ще могат да създават свои филми в сферата на астрономията. Ще бъде извършвана професионална подготовка на бъдещите кадри в тази област.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град