новини детски

Начало | новини детски | Популярни водещи подкрепят любимите си детски книги от класацията на „Малкото голямо четене“

Популярни водещи подкрепят любимите си детски книги от класацията на „Малкото голямо четене“

Аз детето | 2011-06-16

Популярни водещи подкрепят любимите си детски книги от класацията на „Малкото голямо четене“

На 15 юни 2011 г. популярни водещи на БНТ взеха участие в специална фотосесия с любимите им детски книги, които попадат в класацията на „Малкото голямо четене“. Най-естественото място за нейното провеждане бе новинарското студио 6 на БНТ, където те се чувстваха като у дома си. Точно в 10:30 ч. Поли Златарева, Радинела Бусерска, Боряна Каменова, както и техните екранни партньори Даниел Чипев, Георги Любенов и Спас Кьосев, застанаха пред обектива на фотографа на БНТ Рада Петкова, за да запечатат за вечни времена любимите си детски книги в ръка. Към тях се присъединиха и водещите на спортната емисия новини на БНТ Антония Близнакова и Камен Алипиев. Те бяха облечени в специално изработени за фотосесията фланелки, които подкрепят каузата на „Малкото голямо четене“ и носят посланието: „Аз чета, а ти?“

Водещите на предаването „БНТ Такси“ подкрепиха като един истински отбор защитник книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче“. Новинарите от „По света и у нас“ решиха да представят по отделно своите любими детски книги. Поли Златарева ще гласува на финала за „Карлсон, който живее на покрива“, а нейната екранна половинка Даниел Чипев заяви, че любимото му детско четиво си остават „Андерсеновите приказки“. Макар те да не попадат в класацията на 10-те книги финалисти, водещият не се поколеба да излезе пред цяла България и да обяви, че приказките на Андерсен са едни от най-любимите му. Подобно на него, Радинела Бусерска и Георги Любенов избраха съответно „Приказките на Оскар Уайлд“ и „Приключенията на Лукчо“, които също не успяха да се преборят и да останат в голямата надпревара на „Малкото голямо четене“. Все пак Даниел Чипев и Радинела Бусерска ще гласуват на финала за „Малкият принц“, а Георги Любенов за „Патиланско царство“. Водещите на спортната емисия новини Антония Близнакова и Камен Алипиев също ще подкрепят отборно книгата „Пипи Дългото чорапче“ и на финала .

Популярните лица на БНТ се обединиха около тезата, че четенето е най-голямото богатство на света и призоваха малки и големи да продължават да гласуват и подкрепят любимото си детско четиво до последния момент. А той е на 23 юни (четвъртък). Дотогава всички, които обичат четенето и книгите, както и зрителите на БНТ ще могат да гласуват за любимата си детска книга на интернет сайта на предаването malkotochetene.bnt.bg, с писма, както и със SMS* на номер 18510. Като текст в краткото съобщение се изписва номера на книгата. Номерацията на книгите е по техния азбучен ред. Съответно:

1 за „Алиса в страната на чудесата“
2 за „Емил от Льонеберя“
3 за „Здрач“
4 за „Карлсон, който живее на покрива“
5 за „Малкият принц“
6 за „Мечо Пух“
7 за „Патиланско царство“
8 за „Пипи Дългото Чорапче“
9 за „Хари Потър“
10 за „Ян Бибиян“

*(цена на 1 SMS – 0,30 лв. (0,29 лв. за абонати на Глобул) с включен ДДС.)

Дългоочакваният финал на „Малкото голямо четене“ ще се излъчи на живо в ефира на БНТ 1, на 23 юни, с начало точно в 20:30ч. и край 22:30ч. В студиото на предаването всяка книга ще бъде пламенно защитавана от малък и голям застъпник, които ще убеждават зрителите защо избраната от тях книга е най-достойна да спечели в голямата надпревара и да стане любимата детска книга на България.

Гласуването ще бъде официално прекратено по време на предаването и минути по-късно ще стане ясен изборът на цяла България и любимата детска книга на малки и големи читатели.

По време на големия финал ще бъдат обявени наградите от конкурсите за написване на нова версия на любима приказка и екранизация на любима книга. Очакват ви и още много изненади и специални награди.

Сред 10-те книги финалисти в кампанията попадат двама български автори – „Патиланско царство“ на Ран Босилек и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин. За тях, както и останалите в класацията ТОП 10 „Алиса в страната на чудесата“, „Емил от Льонеберя“, „Здрач“, „Карлсон, който живее на покрива“, „Малкият принц“, „Мечо Пух“, „Пипи дългото чорапче“ и „Хари Потър“ можете да гласувате до 23 юни включително.

Гласувайте за вашия фаворит и гледайте „Малкото голямо четене“ по БНТ, за да разберете дали вашата любима детска книга ще победи!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град