Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | По стъпките на първата електронна игра в света

По стъпките на първата електронна игра в света

Мирела Любенова | 2017-03-15

По стъпките на първата електронна игра в света

Вие ги обичате и ние ги обичаме, всички хора ги обичат. Те са интересни, цветни, вълнуващи и приключенски и с всяка година се развиват все повече и повече, като вече ни пренасят в други светове почти в буквалния смисъл на думата. Хората, които са особено запленени от тях наричаме дори със специално име – геймъри. Вече се досещате, че не говорим за нищо друго освен за електронните игри. Днес те са по-популярни от всякога, като всяка година в гейм индустрията по целия свят се събират печалби на стойност над 17 милиарда долара. Пък да не говорим за игрите, които инсталираме без официално да си купуваме. ;-)

Не само геймърите, но и всеки един, който не е чак такъв фен на игрите въпреки всичко си има любима такава на която понякога се отдава с удоволствие, за да се откъсне от реалността и да изживее нещо различно, весело и приятно за ума и окото. Най-запалените пък са винаги нащрек за най-новите игри, най-новите открития и все по-модерните и реално изглеждащи графики. Само един поглед и една мисъл ви е достатъчна, за да разберете колко впечатляващ всъщност е напредъкът на електронните игри от първата създадена до днес. Но всъщност знаете ли коя е първата, ама най-първата компютърна игра? Въпреки че това изглежда като един прост въпрос с лесен отговор, историята на игрите и развитието им съвсем не са толкова прости, но пък са много интересни!

Още в края на 40-те години на XX век Томас Голдсмит младши и Естел Ман патентовали устройство, което нарекли „Cathode-Ray Tube Amusement Device“. Зад това сложно име реално се криело просто електронно устройство с малък екран и няколко копчета на който всеки желаещ е могъл да изпробва проста игричка съставена едва от няколко блокчета. Нищо в сравнение с модерните, но пък за онова време е било ново и невероятно откритие. Години след, точно когато аха, за малко хората да изгубят интерес към това нещо, през 1958 година Уилям Хигинботъм създава нова игра наречена „Тенис за двама“. Използва същото устройство, като само прави екрана малко по-голям, за повече графики. И сега ако си мислите: „Ето го това е отговорът на въпроса за първата игра!“ няма да познаете съвсем. Тази подобрена версия никога е нямало да види бял свят, ако през 1967 година друг инженер на име Ралф Баер не е подобрил още устройството, което в крайна сметка се оказва първата игрална конзола в света. Затова ето ви го отговора: Баер се смята за „бащата на видеоигрите“ или човекът, създал система, която преобразува електронни сигнали в изображение на телевизионния екран чрез растер... или това, което ние вече познаваме като видеоигра.

Тази първа конзола идва с две лостчета за контролиране и макар на нас днес да ни изглежда направо смехотворно, през онези години е постигнала огромен успех. Повече от 700 000 такива конзоли са продадени и то само през първите три години от началото на производството им. Така след като игрите трайно навлизат в домовете на хората, популярността им скача до небето и скоро започват да се създават и конкурентни игри.

Много различни видове игри и конзоли идват и си отиват, докато днес Xbox на Microsoft и Playstation на Sony остават двете най-популярни конзоли, а деца и възрастни все повече се радват на всякакъв вид игри на компютъра или дори на смартфона!

Прочетете още:
Шест класически електронни игри, които всеки трябва да опита
Как се правят компютърни игри?
Ползите от компютърните игри
Бъдещето на игрите е вече тук: посрещнете Bloxels



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град