Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | По следите на най-малкия компютър в света

По следите на най-малкия компютър в света

Аз детето | 2017-07-19

По следите на най-малкия компютър в света

Забелязали ли сте колко бързо напредват технологиите и как всички джаджи, които ползваме всеки ден стават все по-малки и по-малки. Днес например можеш да побереш смартфон в джоба си който прави хиляди неща. Само че преди броени години мобилните телефони са били много по-големи и дебели. Някои от тях са тежели дори цял килограм и единственото за което са служели е да говориш по тях. Ако искаш да слушаш музика например трябва да носиш със себе си друго устройство, за снимки ти трябва фотоапарат, а за да сърфираш в интернет цял компютър. Направо ти трябва торба в която да си носиш всички тези неща. А сега какво? Просто поставяме тънкия смартфон в джоба си и сме готови!

Замисляли ли сте се обаче някога какво точно означава думата компютър? Смартфонът може ли да се нарече и компютър? Може да ви звучи лесно, но в действителност отговорът на този въпрос въобще не е лесен. Научно казано компютърът е „програмируемо обикновено електронно устройство, което може да съхранява, извлича и обработва данни“ или с други думи казано: всяко нещо, което може да преобразува някаква информация по смислен начин. От хиляди години хората се опитват да подобрят живота си, като изобретяват машини, за да улеснят определени задачи. Някои хора вярват, че просто механично устройство, наречено „абакус“, е една от най-ранните форми на компютър. Древните хора използвали абакуса, за да извършват прости изчисления. Археолозите са открили доказателства, че древните гърци са използвали абакуса още през 5 век.

„Модерните“ компютри са разработени много по-наскоро. Първият модерен електронен компютър – известен като Електронен цифров интегратор и компютър или ENIAC – започва да функционира през 1946 година. ENIAC е създаден за американската армия. С тегло над 30 тона, ENIAC заема толкова място, колкото някои къщи. От ENIAC насам обаче, компютрите са станали много по-малки и много по-мощни. Докато ENIAC може да извърши едва 5 000 задачи за секунда, много от днешните преносими компютри тежат само няколко килограма и могат да изпълняват няколко милиарда операции в секунда. Колкото и да са мощни, модерните лаптопи са бавни в сравнение с модерните суперкомпютри.

Новият суперкомпютър на Титан, създаден за Министерството на енергетиката на САЩ, ще стане най-бързият в света компютър. Създателите му твърдят, че ще може да извършва 20 000 трилиона изчисления в секунда.

Днес ние разчитаме на компютри за всякакви неща. Родителите редовно използват компютрите на работното място. Децата използват компютри в класната стая. Много домове вече имат няколко компютъра. Днешните компютри са все по-малки и по-малки. Първо бяха настолните компютри, след това дойдоха лаптопите, а накрая дойдоха и нетбуци и таблети. Да не забравяме, че и смартфоните също са компютри. И така, кой е най-малкият компютър, наличен днес? До 2016 г. най-малкият компютър е голям само един кубичен милиметър и се нарича Michigan Micro Mote (M ^ 3). Въпреки това, днешните производители на компютри непрекъснато произвеждат по-нови и по-малки модели. Така че, каквото и да е най-малкото днес, вероятно ще бъде заменено с нещо още по-малко утре!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град