зоокът

Начало | зоокът | Пикачу е истински и се завръща след 20-годишна липса

Пикачу е истински и се завръща след 20-годишна липса

Аз детето | 2016-07-28

Пикачу е истински и се завръща след 20-годишна липса

Докато милиони хора по света са вперили поглед в телефоните си и търсят покемони под дърво и камък и се опитват да намерят най-редките и непрекъснато се питат един-друг: „А този лилав камък с очи, който намерих, рядък ли е?“, смятаме, че незаслужено малко внимание беше обърнато на истинския Пикачу. Да, той може да не е жълт и да не изстрелва искри, нито да се бие в „джимове“ и все пак е изключителен. Всъщност благодарение на него Пикачу съществува, той е прародителят му. Или по-точно казано: прототипът.

Ако някога сте играли на криеница и сте намерили някой приятел, който хич не го е очаквал, вероятно сте виждали изражението, което казва „Ах, намери ме!“, то сигурно и малкият приятел на снимката изглежда точно като вашия, нали? Това малко, сладко, странно зайче може и да не подозира този факт, но в действителност много учени го търсят вече от 20 години. И така запознайте се с Лил пика (Ochotona iliensis) застрашен вид заек, който до тази година не е бил срещан от почти четвърт век.

Открит през 1983 година и официално описан като нов вид три години по-късно, този зайко байко живее в скалистите райони на Китай или по-точно в планината Тяншан в северозападна провинция Синзян. За своите 33 години съществуване на тази земя той е бил видян или по-точно са били видени само 29 екземпляра от вида му, а през 2000 година е смятан за напълно изчезнал вид и дори така е записан в книгите с изчезнали животни. Проучване проведено между 2002 и 2003 година било доказало, че за съжаление завинаги трябва да отпишем истинския Пикачу.

Както виждате обаче, той отново е при нас и то не само като увековечено животинче в компютърна игра. Оказва се, че съвсем случаен турист в планините видял малкото сладурче и решил да му направи снимка. Човекът дори не е подозирал, че е направил портрет на животинче, което отдавна е смятано за толкова изчезнал вид, колкото и динозаврите. Разбира се човекът публикувал снимката в интернет и неуморните учени веднага я фиксирали и го осветлили по въпроса с Пикачу.

Лил пика е един от най-големите зайци поне в Китай. Подобно на други видове от рода му той е еволюирал да живее в по-студен климат и прави своите бърлоги и дупки в малките пукнатини на скалите. Пика са известни най-вече с очарователните звуци, които издават докато комуникират един с друг. Природозащитниците го наричат „вълшебен заек“, защото той се показва много рядко пред очите на хората. Учените не знаят почти нищо за навиците, начина на живот, хранителните предпочитания и други подробности от живота на тези бозайници от разред зайцевидни. Специалистите казват от дълги години, че вероятността „вълшебните зайци“ да изчезнат е много по-висока, отколкото пандите, чиято популация също намалява застрашително. И двата вида са вписани в Червената книга на застрашените от изчезване видове.

Снимка: scientificamerican.com

Вижте още:
Отново се излюпи брадат лешояд, изчезнал от страната ни преди 60 години
Рядък вид соколчета гнездят на територията на Бургас



Коментари
1 коментар

Ива ДИМИТРОВА, 8 г.,

Публикувано на 14.10.2016

Пикачу е хубав покемон

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град