За родители

Начало | За родители | Пет чудесни довода, които ще ви докажат, че е хубаво по-често да се смеете с децата си

Пет чудесни довода, които ще ви докажат, че е хубаво по-често да се смеете с децата си

Аз детето | 2017-09-27

Пет чудесни довода, които ще ви докажат, че е хубаво по-често да се смеете с децата си

Освен с възпитанието и грижите за децата, родителите трябва да отделят повече време и за да правят „глупости“ с тях, разбира се забавни малки номерца или просто да си разказват шегички – това твърди ново френско изследване. Според него, децата, които по-често се смеят с родителите си освен по-щастливи са и по-здрави. До този извод е стигнал и Тиодор Сойс Гайзъл, по-известен и като Доктор Сюс – американски писател, поет и илюстратор на комикси. Ето какво споделя той за смеха и децата!

„Когато започнах да пиша шеговити книги за деца, нямах представа какъв ефект ще имат те. Но след няколко години и няколко милиона продадени копия по целия свят, получих невероятни отзиви от родители отвсякъде, които описваха колко по-щастливи са станали децата им, както и колко по-силна е станала връзката им с тях, след като заедно започнали да четат моите книги. Забележително е как една проста шега кара семействата да се смеят заедно и да стават по-щастливи. Аз самият също съм изпитвал това, тъй като с моето семейство всяка вечер измисляме шеги на вечеря и всички усещаме колко по-добре се чувстваме от тази дейност.“

Това обаче не е всичко! Ето и 5-те довода с които писателят и учените доказват, че трябва по-често да се смеете с децата си!

Смехът помага да се противодейства на отрицателните емоции

Нашият живот е стресиращ, особено докато жонглираме с натоварените си графици. Децата ни изпитват същото напрежение. Социалните медии и информацията в днешно време „бомбардират“ нашите деца с тревога и стрес, а академичният и социалният натиск ги износват емоционално. Ако в едно семейство не се смеят, това е симптом на отдаването на стреса, който изсмуква щастието от нас. Споделянето на забавление и смях с децата всеки ден носи радост и близост на родители и деца във все по-отрицателно натоварващия ни свят.

Смехът е здравословен

Всички сме чували статистическите данни за вредното въздействие на стреса върху здравето ни. Смехът е страхотен за растежа на нашите деца. Той намалява стресовите хормони и подобрява имунната система. Тя задейства освобождаването на ендорфини, „така наречените хормони на щастието“, което облекчава болката и тревожността. Смехът ще помогне на децата ви да спят по-добре, да се чувстват по-добре и дори да учат по-добре.

Смехът учи кое наистина е забавно

Нашите деца научават много за нашите ценности и мироглед от хумора ни. Важно е да се покаже на подрастващите, че нещо може да бъде забавно и без обида или тормоз над друг връстник. Освен това психолозите твърдят, че смехът често помага на децата да разберат кое е наистина ценно в живота и как трябва да се отнасяме към другите около нас.

Смехът създава читатели

Всеки знае, че децата обичат да четат и учат неща, които им носят и доза забавление. Затова колкото повече смешни книги четете заедно, толкова повече децата ще харесват четенето и ученето, защото ще започнат да го свързват със забавление, дори и когато трябва да минат на четива с по-сериозни теми за научаване.

Смехът създава спомени

Времето, което прекарваме, наслаждавайки се на децата ни, смеейки се с тях и давайки им вниманието си създава прекрасни спомени. По-хубави от всичко, което може да се купи с пари. Прочетете някоя забавна приказка за лека нощ, споделете някоя смешка на вечеря. Имайте торта за закуска и играйте игри облечени с пижамите си в събота сутрин. Скъпите подаръци и ваканции за рождения ден са вълнуващи, но никога няма да надминат ежедневното забавление, което споделяте и спомените, които създавате заедно. Така че, докато преминавате през 1000-та неща, които трябва да направите днес, не забравяйте простия, но дълбок дар на смеха за вашето семейство. Забавните, щастливи моменти, които споделяте, ще помогнат далеч повече в отглеждането на по-щастливо дете и изграждането на по-здраво семейство от скъпите подаръци.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град