важните неща

Начало | важните неща | Пет причини да си водим дневник

Пет причини да си водим дневник

Аз детето | 2018-04-27

Пет причини да си водим дневник

Не знаем за вас, но като малки ние често си водехме дневници, даже бихме казали винаги. Изписали сме поне три-четири такива и то не само, защото тогава беше модерно. Воденето на дневник е нещо изключително приятно, а и полезно. Дневникът е едно от най-древните „лекарства“ за справянето с лошите мигове и стреса. Той запазва и приятните моменти, които могат да ни зарадват винаги и така да ги преживеем отново и отново. Също така воденето на дневник може да бъде и много забавно и полезно за учениците. А започването му е съвсем лесно. Просто си изберете някоя красива тетрадка, която можете дори и сами да украсите или пък можете да си купите някой красив дневник. Продават се дори такива с катинарчета, за да може да си е лично и само ваш и никой да не го чете. След като вече имаме дневника, трябва да определим и какво да пишем в него.

Е, това е лесно, просто трябва да пишем за всичко, което ни вълнува: приятели, неприятели, училище, семейство, любими неща, цели, мечти, учители, спомени, притеснения и успехи. Запомнете обаче най-важното, основното правило за водене на дневник е, че правилата за него си определяте сами. Воденето на дневник е много полезна и ценна практика. Идеята е всеки ден да отделяте по 5-10 минути (наведнъж или на части през деня), в които да записвате с ключови думи информация, свързана с ваша цел или нещо, което искате.


Но ще запитате защо ви казваме всичко това ли? Много просто, защото смятаме, че воденето на дневник е нещо много полезно. За да ви убедим, ето и нашите пет причини, които несъмнено доказват това.

1. В дневника изливаме душата си

Всеки човек, независимо дали е възрастен или дете, има няколко такива мисли и тайни, които не смее да сподели с абсолютно никого: нито с родителите си, нито с приятелите си. Точно такива мисли са идеални за дневника ви. Всичко се състои в това, че листът хартия не би се месил в твоите мисли и можеш да напишеш там всичко, което ти идва наум.

2. Дневникът съхранява спомени

На всички ни се е случвало да се опитаме да си спомним весела история, която да искаме да разкажем, но често да не се сещаме за тях изобщо или да забравяме малките, но още по-смешни подробности. Е, когато имаме дневник това няма как да се случи.

3. Дневникът може да забавлява

Всеки има в живота си скучни моменти, когато просто се чуди какво да прави, но не се сеща или не му се правят определени неща. Тогава може спокойно да се довери на дневника си. Той ще осигури поне един час забава. А понякога така можеш да се увлечеш да пишеш нещо в него, че да мине дори цял ден.

4. Дневникът ни учи да пишем

Това разбира се е много важно. Вярно, че в училище правят същото, но всъщност не съвсем. Пишейки в дневника, никой не ни прави забележки и ние сами се научаваме да формулираме мислите си. Това е страшно полезно както за бъдещето ни, така и за настоящето. ;-)

5. Дневникът ни учи да сме по-организирани

Дневникът ни помага да сме по-структурирани, целенасочени, отговорни, да не се разпиляваме в излишни действия като бягаме от основната идея. Чрез него ние опознаваме себе си, изясняваме си негативните ни начини на поведение, слабите ни страни, в коя сфера да работим и къде да насочим усилията си. Той ни държи фокусирани, концентрирани, чрез него ние правим своята ежедневна инвестиция в новия ни по-пълноценен, по-щастлив и по-успешен Аз. В него ние отбелязваме и се поздравяваме за напредъка си.

Както виждате, дневникът е страшно полезно нещо. А кой знае, може някой ден вашият да стане и цяла книга, както „Дневникът на един дръндьо“ и всички деца по света да го четат и да се забавляват и да ви се възхищават. ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град