забавна наука

Начало | забавна наука | Персеидите отново ще ни посетят и този път ще направят грандиозен спектакъл

Персеидите отново ще ни посетят и този път ще направят грандиозен спектакъл

Аз детето | 2018-08-11

Персеидите отново ще ни посетят и този път ще направят грандиозен спектакъл

Това уверяват учените от всички краища на света! Те ни казват още, че не бива да пропускаме нощното шоу, защото Персеидите са едни от най-ярките и красиви метеоритни потоци. Сайтът EarthSky обещава, че ще бъде „страхотна година за наблюдаване на Персеидите!“. И засега условията изглеждат добри – облаците като че ли най-сетне се разсейват, а и няма да има лунна светлина, която да развали шоуто. Така че пригответе си мечтите, направете им списък и погледнете през прозореца, балкона или както можете към нощното небе точно на 13-ти август. Според данните тогава ще могат да се видят средно 60-70 метеора на час. Но ако имате късмет, може и около 150-200!

Всъщност ще можете да виждате Персеидите по всяко време отсега до 24 август, което е времето, през което ще пресечем облака от отломки, принадлежали някога на Суифт-Тътъл. Пикът съвпада с преминаването през най-гъстата част на облака. Обикновено достигаме само до покрайнините на отломките. Тази година обаче гравитацията на Юпитер ще измести потока и съответно Земята ще се вреже буквално в средата му. В резултат на това ще можем да видим много повече падащи звезди.

Следващата ни среща с красивия метеоритен поток ще бъде през 2126 г. Но всяка година ние си припомняме за нея, преминавайки през прашната пътека, която кометата оставя след себе си. При сблъсъка си със земната атмосфера, тези частици изгарят с красив блясък, а ние ги наблюдаваме като падащи звезди.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град