афиш

Начало | афиш | Пъстрият свят на Лукчо отново омагьосва българската балетна сцена

Пъстрият свят на Лукчо отново омагьосва българската балетна сцена

Аз детето | 2014-01-14

Пъстрият свят на Лукчо отново омагьосва българската балетна сцена

На 1 май 2014 г. от 19 часа в Държавен музикален и балетен център ще играе балетния спектакъл "Чиполино". Представлението е по една от любимите на децата по цял свят приказка на Джани Родари - “Приключенията на Лукчо”.
 
Богатата, изключително атрактивна и технически сложна постановка, която ще бъде представена на сцената на Музикалния тетър, е на утвърдения украински академичен театър за опера и балет “А.Б.Соловяненко”, с главен художествен ръководител н.а. Вадим Писарев. В неговата творческа биография се включват гастроли в над 50 страни по света. Поради големия интерес спектакълът „Чиполино” ще бъде представен за втори път у нас.

В постановката „Чиполино” майсторите на балета ще пресъздадат тържеството на справедливостта и доброто в пъстроцветния свят на плодове и зеленчуци. Главният герой - младият Чиполино (популярен за българските деца като Лукчо), с помощта на находчивия граф Черешка, Репичка и Магнолия, помага на своя народ да отхвърли игото на цитрусовия диктатор Принц Лимон. Образът на Чиполино съчетава в себе си безстрашие и храброст, но и весел нрав, именно с тези си качества той завладява детските сърца по цял свят.
Пищните декори, разнообразните многоцветни костюми, сложната и интересна хореография, и като цяло общата атмосфера на положителна нагласа и възторг, ще пренесат публиката в слънчева Италия.
“Чиполино” е букет от хореографски находки с богатото съдържание на емоционалност и техническо майсторство, което го налага като безусловен бестселър, наред с балета-класика на П. И. Чайковски “Лешникотрошачката”.

За първи път балетът „Чиполино” е поставен от Хенрих Майоров в Киевския театър за опера и балет през 1974 г. Още от първото си представяне тази постановка получава толкова висока оценка от зрители и критика, че на създателите му – композиторът Карен Хачатурян, балетмайстор-постановчика Хенрих Майоров, диригента Константин Ерьоменко и на първата изпълнителка на партията Репичка - Людмила Сморгачьова през 1976 г., присъждат високото отличие – Лауреати на държавна премия на СССР. Скоро след това Майоров е поканен да постави “Чиполино “ на Московска сцена в Большой театр.

Спектакълът „Чиполино” е в три действия с продължителност два часа, с два антракта. Умелото съчетание от зрелищност, виртуозен класически танц, комедийност, гротеска и лиризъм, ще останат задълго в съзнанието не само на детската публика, но и на техните родители.

Билетите са в продажба на касите на билетен център НДК и в мрежата на www.eventim.bg с ценови диапазон  от 20 до 40 лева.

Организатор е  музикално-продуцентска компания “Жокер Медиа”.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град