Растения и животни

Начало | Растения и животни | Отново се излюпи брадат лешояд, изчезнал от страната ни преди 60 години

Отново се излюпи брадат лешояд, изчезнал от страната ни преди 60 години

Аз детето | 2016-04-06

Отново се излюпи брадат лешояд, изчезнал от страната ни преди 60 години

Брадат лешояд се излюпи във волиерите на Спасителния център на „Зелени Балкани“. Видът е изчезнал преди близо 60 години от природата на България, а малко по-късно и от Балканския полуостров. Родителите на малкото са птици, внесени от Австрия, със съдействието на специализирания размножителен център „Ричард Фауст“, през далечната 2007 година. Цели девет години екипът на „Зелени Балкани“ търпеливо очаква щастливото събитие. Време, през което съвсем младите тогава птици са отглеждани в Центъра. А малкото, тежащо едва 150 грама, символизира трудът на поколения природозащитници за завръщането на вида.

Тъй като времето на излюпването продължи по-дълго от нормалното, екипът на организацията, под прякото ръководство на световноизвестни специалисти по брадатия лешояд – д-р Алекс Йопис и д-р Ханс Фрей, взе малкото и го настани в специално подготвен за целта инкубатор. „След няколко дни, вече позакрепнало, ще опитаме да върнем малкото на родителите. Ако те успеят да се погрижат добре за него, ще им го оставим. Ако ли не – в Австрия за него ще се погрижи специално обучен брадат лешояд, приемен родител.“ – съобщава екипът.

Поради огромните успехи, постигнати в Алпите и във Франция, до няколко години се надяваме и България да започне да приема малки за освобождаване, за да възстановим символа на българската природозащита и у нас.
България е първата страна, която успява да размножи брадати лешояди в плен – в Софийския зоопарк в периода 1916-1927 г., една двойка успява да отгледа 11 малки! Тогава видът още гнезди на свобода, докъм 1962 г., когато е открита последната птица, убита над Сливен. Оттогава нашите брадати лешояди са единствените птици от този вид в България.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град