новини детски

Начало | новини детски | От утре: 10 парка в София отварят за семейства с деца, но със строги правила

От утре: 10 парка в София отварят за семейства с деца, но със строги правила

Аз детето | 2020-04-26

От утре: 10 парка в София отварят за семейства с деца, но със строги правила

Парковете в София се отварят за родители с малки деца от понеделник, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с премиера Бойко Борисов, инспектира плановете за движение на хората в Южния парк. Столичната община отваря парковете при някои условия обаче. Едно от тях е родители с малки деца да посещават парковете между 9:30 часа и 18:30 часа. Според официалната заповед на здравния министър парковете ще могат да се посещават само от деца до 12 години, задължително с родители или преки членове на семейството, но не с повече от двама възрастни наведнъж. Собствениците на кучета също ще могат да разходят домашните си любимци в часовете до 9:30 сутринта и след 18:30 вечерта.

За да може да се посетят парковете обаче ще трябва да се спазват и няколко правила:

  • носенето на маски ще е задължително
  • спазването на дистанция от 2,5 метра спрямо други семейства и деца
  • влизане и излизане от парка единствено през отворените и обозначени за целта пунктове
  • използване на обозначените маршрути за разходка
  • забрана за употребата на алкохол
  • забрана за пикници, сядане на пейки и тревни площи, използването на люлки, катерушки и други детски съоръжения.

Столична община е ангажирала 80 свои служители да следят дали се спазват изискванията за посещение в парковете. Още 120 представители на реда, в това число конни и вело патрули, също ще наблюдават движението в тях. По-рано днес екипи на Столичната община проведоха учение за организацията на движението на семействата в парковете, на което се появи и премиерът Бойко Борисов. „Семействата с деца са най-потърпевши от стоенето вкъщи. И малките деца – за тях е и полезно да са навън известно време. Децата с проблеми, хиперактивните деца, които родителите едвам ги удържат вкъщи – да могат да разходят децата си също е важно“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В София десет парка ще отворят за родители с деца, каза кметът Йорданка Фандъкова. Става дума за парковете Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град