забавна наука

Начало | забавна наука | От какво се прави бензинът?

От какво се прави бензинът?

Аз детето | 2018-11-22

От какво се прави бензинът?

Бръм, бръъъмммм! Няма нищо по-хубаво от звука на двигател, особено когато знаете, че този двигател и автомобилът към него ще ви закарат на планина, море или дори Дисниленд. Преди да се случи трябва да се отбиете на едно друго важно място. Без това място изведнъж ще се окаже, че се налага да ходите пеш и колата ви не може да мръдне и на сантиметър. Естествено, че говорим за бензиностанцията, нали не си помислихте, че е за някоя пицария... Бензинът за колата е като храната за нас – дава ѝ енергия. Но колко ли би било хубаво да можеше да пълните колата с вода например и тя да си се движи. Тогава спокойно можехте да зареждате от езера и локви по пътя или пък просто да си купите една голяма бутилка с минерална вода от близък магазин. За съжаление обаче автомобилите не работят по този начин. Поне все още!

Бензинът, който задвижва вашето превозно средство, не се среща естествено като водата в природата. Въпросът обаче е откъде идва тогава? Всъщност бензинът трябва да се произвежда от плътно, тъмно вещество, изпомпвано дълбоко под земята. Ние наричаме това вещество суров нефт или петрол. Суровият нефт е изкопаемо гориво. Това означава, че е създаден от останките на растения и животни, които са живели преди милиони години. Тези останки са покрити със слоеве от утайки, които са подложени на високи налягания и температури в продължение на милиони години, за да произведат сместа от течни въглеводороди, която наричаме нефт. Въглеводородите са органични химични съединения, съставени от водородни и въглеродни молекули. Нефтът се състои от въглеводородни вериги от всякакви различни дължини. Общата дължина на дадена въглеводородна верига зависи от броя на наличните въглеродни молекули.

Суровият петрол е съставен от смес от въглеводороди и може да се превърне в голямо разнообразие от продукти. Например, много къси вериги с един до четири въглеродни атома образуват нефтените газове, известни като метан, етан, пропан и бутан. Въглеводородни вериги с пет до седем въглерода образуват разтворители, включително течности за химическо чистене и разтворители за бои. Бензинът, който използваме за автомобилно гориво, се състои главно от въглеводородни вериги със седем до единадесет въглеродни атома. Въглеводородните вериги, които са по-дълги от дванадесет въглеродни атома, се използват за по-тежки горива, включително керосин, дизелово гориво и гориво за отопление; смазочни масла като двигателно масло; и твърди форми на петрол, включително парафинов восък, катран и асфалт.

Как учените разграничават всички тези различни дължини на въглеводородни вериги? Дали броят всичко атомче по атомче. Не, разбира се – това е почти невъзможно. Те разчитат на факта, че различните въглеводородни вериги имат различни точки на кипене. Това означава, че различните вериги могат да бъдат отделени чрез процес, известен като дестилация. Дестилацията се извършва в нефтена рафинерия. След първоначалната дестилация, желаният бензинов продукт се получава чрез различни други процеси. Например, други съставки, като етанол, могат да бъдат смесени с бензина. В допълнение, могат да се включат специфични добавки, за да се подобри работата на двигателя.

След като суровият петрол е рафиниран в бензин, той обикновено се изпомпва чрез тръбопровод до големи регионални терминали за съхранение. От тези терминали, бензинът може да бъде зареден в цистерни за доставка до определени бензиностанции, където го купувате за употреба във вашия автомобил!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град