спорт

Начало | спорт | Основни съвети за безопасност при пързалянето с шейна, които всеки трябва да спазва

Основни съвети за безопасност при пързалянето с шейна, които всеки трябва да спазва

Аз детето | 2016-01-18

Основни съвети за безопасност при пързалянето с шейна, които всеки трябва да спазва

Зимата е в разгара си, навсякъде е натрупал красив бял и пухкав снежец и толкова примамливо ни кара да излезем навън и да направим нещо, да поспортуваме и да се раздвижим. Зимните спортове са толкова забавни – представете си как току-що сте отбелязали победния гол по време на хокеен мач или сте завършили пързалянето с шейна от гигантския хълм – чувството е невероятно. Но сядайки на шейната или качвайки се на ските за едно невероятно спускане, трябва да знаем и какво да направим, че да бъде то безопасно и да не се контузим. След това ще бъде много неприятно да гледаме през прозореца как всички останали се радват на снега.

Трябва да ви е топло
Без значение кой зимен спорт ще изберете, трябва да сте с много топли дрехи. Правилното топло облекло ще ви помогне за това. Облечете няколко неща, често казват опитните спортисти. Дори да ви се струва, че не ви е студено, не пренебрегвайте този съвет. Топлите дрехи не служат само затова да се чувствате комфортно. Вашето тяло се нуждае от топлина, ако искате да работи правилно. И когато то има правилната температура, няма да харчи ненужна енергия, за да се стопли. Много по-добре е тази енергия да бъде изхарчена за качването по хълма за още едно велико спускане. Също така ако сте облечени добре, можете да останете по-дълго навън. Задължително е да имате поне един, а защо не и два топли пуловера, дебело яке и плътни чорапи. Ръкавиците и шапката също са задължителни. Особено шапката е много важна, най-много топлина се губи от главата и врата. Така че се облечете добре.

Слънцето го има и през зимата
Това, което ще ви посъветваме сега може да се стори странно дори и на родителите ви, но е вярно. Ако ще ходите да се спускате в планината, не забравяйте да намажете откритите части на тялото си с лосион против изгаряне, особено лицето. Слънчевата светлина се отразява от всичко, дори и от снега и най-вече от него, защото той е бял и лъчите попадат точно върху лицето ви. Така че не пренебрегвайте този съвет, дори когато навън е облачно и изглежда странно да се пазите от слънцето.

Пързалянето с шейна
Бързото спускане надолу по хълма е най-доброто зимно изживяване, но и леко опасно. Затова когато си купувате шейна, гледайте да е здрава и стабилна. Най-добре е да има рамки отстрани, които ще ви предпазят да паднете оттам. Не е безопасно да използвате подръчни материали като найлонови торбички, с тях лесно можете да се пребиете. Може би са подходящи за малкия наклон на детската площадка, но ако сте по голям хълм, по-добре ползвайте шейна. Също така не ползвайте шейна, която има някакви остри, назъбени ръбове или счупени части. Това е опасно.

Особено важно е да носите ръкавици и ботуши, когато сте на шейната, защото те освен да ви пазят топло ще предотвратят нараняване на ръцете или краката. Носенето на велосипедна каска също е много подходящо за малките ви братчета и сестричета, които са начинаещи в пързалянето с шейна. Много добра идея е и да има някой възрастен с вас, докато се пързаляте, може и да не се наложи да ви помага за нищо, но нека ви наблюдава. Уверете го, че няма да му е никак скучно с вас!

Уверете се, че мястото, което сте избрали не е много стръмно или покрито с лед под снега. Мястото не трябва да завършва и срещу улица – това е много важно, защото понякога, когато се засилиш с шейна, спираш по-трудно и никак не е добре да рискувате и да излезете на улицата при превозните средства. Също така не е добра идея да има много препятствия като храсти и скали. Пързалянето трябва да става само през деня или на отлично осветено място.

Винаги се качвайте отстрани на мястото за пързаляне и никога по средата, където другите могат да ви бутнат, вероятността е много голяма, така че спазвайте това. И независимо от това колко ви се иска и е готино, не се пързаляйте легнали на шейната, така има по-голям риск за наранявания и по-голяма вероятност да изгубите контрол над шейната и да паднете лошо.

Дали има и още нещо, което трябва да знаете – даа... Спазвайте тези съвети, но не забравяйте и да се радвате на снега, защото не се знае дали утре няма да се е разтопил. Той е неразгадаем. Приятна и весела зима!

Вижте още:
Много полезни съвети за начинаещи кънкьори



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град