афиш

Начало | афиш | Операта за деца „Пинокио“ на Александър Йосифов слага началото на детските уикенди в Държавна опера Бургас

Операта за деца „Пинокио“ на Александър Йосифов слага началото на детските уикенди в Държавна опера Бургас

Аз детето | 2018-02-23

Операта за деца „Пинокио“ на Александър Йосифов слага началото на детските уикенди в Държавна опера Бургас

Операта за деца „Пинокио“ на композитора Александър Йосифов ще бъде поставена за първи път на сцената на Държавна опера – Бургас, съобщават от БТА. Това ще стане на 24 февруари от 11.00 часа. С тази постановка бургаската опера слага началото на проекта „Детски уикенд в операта“. Занапред веднъж месечно на сцената на операта ще бъде представено избрано музикално-сценично произведение за деца.

Първата творба, „Пинокио“, е постановка на оперния режисьор Денис Иванов. Той прави световната премиера на творбата на Александър Йосифов преди три години на старозагорска сцена. В Бургас обаче вариантът на постановката ще е много различен. Това каза на пресконференция в Бургас директорът на Държавната опера в морския град Александър Текелиев. Заради работата по „Пинокио“ Денис Иванов изучава прототипа на татко Карло, а именно, Карло Лорендзини, по-известен като автора Карло Колоди.

Той е бил вдовец без деца, страдащ много от този факт, който обаче е станал вдъхновение да напише история за собствено дете. В това режисьорът открива нещо по-различно за самия Пинокио. Много се старах да създам образа на съвременния хлапак, защото преди 20-30 години той се е възприемал по начин, абсолютно неадекватен за наши дни. Героите са много истински и живи, абсолютно съвременни и модерни. Представлението е много приказно, вълшебно, решено в много модерен стил на изразяване, сценографията представлява книги, много книги, и героите излизат от тях и сами създават историята в движение“, заяви Денис Иванов.

В момента той работи и над световната премиера на „Малкия принц“ от Александър Йосифов, и изработва костюмите на постановката на операта „Набуко“.

„Пинокио“ в Бургас ще бъде изпълнявана под диригентската палка на маестро Цанислав Петков, който е от няколко месеца в екипа на Държавна опера – Бургас. Директорът ѝ информира, че „Детски уикенд в операта“ ще предложи едни от най-интересните заглавия за деца от оперното изкуство. Освен „Пинокио“, на малките зрители предстои да чуят адаптираната за детска публика опера „Вълшебната флейта“ на Моцарт, музикалната комедия „Четиримата близнаци“ от Георги Костов, мюзикъла „Патиланци“ от Александър Йосифов, изучаваната в училище Каравелова повест „Българи от старо време“, претворена в оперета от Асен Карастоянов и др.

„От десетилетия децата на Бургас не влизат в залата на операта и са възприели оперното изкуство като твърде елитарно, дори скучно. Целта ни е да покажем на най-малките, че това е нещо интересно и не само, че не хапе, а с него можеш да се забавляваш. Искаме те да припознаят това изкуство като приятно, да знаят, че влизайки в залата, няма да се чувстват некомфортно, че това ще им донесе настроение и емоции“, каза за проекта Александър Текелиев.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град