Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | О, не! Интернетът е толкова бавен!

О, не! Интернетът е толкова бавен!

Аз детето | 2019-01-16

О, не! Интернетът е толкова бавен!

Не е ли интернет едно от най-великолепните творения на човечеството? Вярно, по-умните от нас са измислили хиляди полезни неща, но интернет си остава в челната тройка. В него има всичко за което се сетиш. Когато искаш да разбереш отговора на някой въпрос го търсиш в интернет. Когато искаш да се забавляваш с различни игри или пък да потърсиш идеи за игри с приятели – пак ги намираш в интернет или пък направо в нашия сайт, който е част от голямото семейство на световната мрежа. Можете да посетите популярен видео сайт, за да гледате забавни видеоклипове с котки или други животни. Или можете да използвате популярен уебсайт за стрийминг на видео, за да гледате филми или епизоди на любимите си сериали. В интернет има всичко за което се сетиш!

Нещата обаче невинаги вървят по план. Понякога, особено когато човек се ентусиазира най-много (по закона на Мърфи) това, което вижда не е нещото, което очаква. Вижда само една икона с формата на часовник в средата на екрана или пък запълващо се кръгче. Това показва, че съдържанието, което търсиш, се зарежда, но... това сякаш отнема цяла вечност! Какво става тук? Защо понякога интернет е толкова бавен? Компютърните експерти ще ви кажат, че няма един отговор на въпроса защо интернет понякога е бърз като светкавица, а понякога пълзи по-бавно от костенурка. Понякога връзката ви с интернет се забавя, заради проблеми, които съществуват на хиляди километри от вашия компютър. В други случаи проблемът може да е точно под носа ви.

Един често срещан проблем, който може да забави интернет връзката ви е зловреден софтуер, като вируси, троянски коне, шпионски и рекламен софтуер. За съжаление, наличието на зловреден софтуер на вашия компютър вероятно е ваша вина. Обикновено сте заразили компютъра си, защото сте кликнали върху връзка, която не трябва и сте изтеглили злонамерена програма по случайност. Злонамереният софтуер често идва като прикачени към имейли файлове или като част от друг свободен софтуер, който иначе би могъл да бъде безвреден. Той често се изпълнява във фонов режим, където не можете да го видите, използвайки ценни ресурси и забавяйки цялата ви компютърна система. Ако подозирате, че на компютъра ви съществува зловреден софтуер, можете да изтеглите и инсталирате софтуерни инструменти за диагностика (най-често използваните са антивирусни програми), които могат да сканират и премахнат нежелания злонамерен софтуер. Като алтернатива можете също да занесете компютъра си на експерт, който може да почисти системата ви срещу заплащане.

Разбира се, забавянето на интернет невинаги е по вина на компютърната ви система. Понякога вината се крие в доставчика на интернет услуги. Когато компютърът ви се свърже с интернет, той не го прави директно. Вместо това, връзката с интернет се осигурява от компания, специализирана в предоставянето на интернет достъп. Вашият доставчик на интернет услуги, макар и вероятно надежден през повечето време, може да срещне технически трудности от време на време. Рутерите и сървърите му понякога се претоварват и когато възникнат тези проблеми, често се случва интернетът ви да се забави. Разбира се всеки интернет доставчик следи за това и отстранява проблемите колкото се може по-бързо.

Проблеми могат да възникнат във всеки един момент и от веригата на комуникационния хардуер, който използвате за свързване с интернет. Това може да включва кабели с оптични влакна, както и хардуер, като рутери и комутатори. Ако тези устройства се претоварят, скъсат или просто повредят или се изключат поради друга причина, интернет връзката ви може да се забави или да се загуби напълно. Понякога обаче забавянето на интернет е просто резултат от твърде много хора, които се опитват да направят точно същото нещо, което се опитвате да направите и вие самите. Например, когато милиони хора се опитват да гледат един и същ видеоклип, уебсайтът, който хоства (на чиито устройства е записан) видеоклипът, може просто да се претовари. Повечето уебсайтове могат да обслужват много хора едновременно, но се случва сървърите на уебсайта да са претоварени, което да доведе до забавяне или пълно спиране на целия сайт.

Когато усетите забавяне на интернет – просто проявете търпение. Въпреки че интернет ни е разглезил по много начини (ние не сме свикнали да чакаме дълго за нещо), понякога е необходимо да „минем офлайн“ и да направим нещо друго за известно време. Ако оставите сърфирането в мрежата за малко, често ще откриете, че можете да се върнете онлайн по-късно без никакви проблеми и без никакво забавяне.

Снимка: pixabay.com

Прочетете и още любопитни факти за интернет:
Как работи безжичният интернет (Wi-Fi)?
Невероятната история на интернет
Бисквитка, но не шоколадова, а интернет бисквитка!
В интернет за една минута



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град