интересно

Начало | интересно | Няколко интересни рекорда от света на книгите

Няколко интересни рекорда от света на книгите

Аз детето | 2017-05-11

Няколко интересни рекорда от света на книгите

Знаете ли, че днес е един много специален ден? Днес почитаме светите братя Кирил и Методий. Освен това 11-ти май е и патронен празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и професионален празник на библиотекарите. Дори и без да ви казваме повече, сами се досещате защо започнахме така. Няма по-специално място от библиотеката – там се крият всички съкровища и вълшебства на света. За светите братя Кирил и Методий пък е съвсем ясно – те са измислили глаголицата – първата старославянска писменост, и обявени за покровители на Европа от папа Йоан Павел II.

Св. Методий, по-големият брат, е роден през 810 година, а св. Константин е роден през 827 година и чак към края на живота си приема духовното име Кирил, Философ е наречен по-рано заради изключителната му просветителска дейност. През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава първата българска азбука – глаголицата. Напълно оригинално творческо дело, азбуката отразява точно звуковите особености на българската реч. Значението на делото е огромно още скоро след огласяването му. С глаголицата и превода на Библията се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на св. св. Кирил и Методий. През 867 г. те отиват в Рим да защитят достойно правото на славяните да имат свой богуслужебен език и книги и Кирил принуждава папа Адриан II да признае официално славянската писменост.

Делото на св. св. Кирил и Методий е огромно, както и фактът, че то е успешно продължено от учениците им. Обособяват се нови духовни центрове, нови школи. Народът, обикновените хора, за пръв път започват да разбират думите, с които да славят Бога и това е невероятен тласък в духовния растеж на славянския етнос, населението на Балканите и Русия. През 1851 г. за първи път 11 май се чества и като Празник на българската просвета, но датата по нов стил – 24 май е светският празник, който се отбелязва като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Въпреки това днес си е един истински празник на книгите, затова сега ще ви представим някои забележителни рекорди от този необятен свят! Готови ли сте да зяпнете от учудване?

Най-скъпата книга: През 1994 година британска аукционна къща продава на търг „Кодексът на Лестър“ от Леонардо да Винчи – за рекордните 30,8 милиона долара. Книгата е купена от един от най-богатите мъже в света – Бил Гейтс.

Най-малката книга: Можете ли да я видите? 0,74 на 0,75 милиметра: това са размерите на най-малката книга на света. Книжката е от Япония, има 22 страници и се нарича „Цветята на годишните времена“. В нея се съдържат миниатюрни илюстрации на цветя.

Най-старата печатна книга: През 868 година след Христа, или 600 години преди библията на Гутенберг, е отпечатана първата книга в света. Става дума за „Diamond Sutra“, която представлява диалог между Буда и негов ученик. За отпечатването са използвани графични знаци и рисунки, резбовани върху дървени плоскости.

Най-четеният роман: Борбата на дон Кихот от Ла Манча срещу вятърните мелници въодушевява читателите от над 400 години. Романът на Сервантес вдъхновява и много творци – като Пабло Пикасо или композитора Рихард Щраус. „Дон Кихот де Ла Манча“ е отпечатван 500 милиона пъти.

Най-разпространената книга: Библията поставя множество рекорди. Според книгата на рекордите на Гинес, по света има между 2,5 и 5 милиарда нейни екземпляра. Всяка година към тях се прибавят нови 20 милиона. Библията е и най-превежданата книга в света: тя е издадена на над 2 500 езика.

Най-тайнствената книга: Много изследователи и криптографи си блъскат главите над това произведение. „Ръкописът на Войнич“ е написан на напълно неразбираем език и с непознат шрифт. Книгата съдържа куриозни илюстрации на неидентифицирани растения. Смята се, че книгата е от 15-ти век и някога е принадлежала на кайзер Рудолф Втори.

Най-дебелата книга: Това е доста тежко произведение: най-дебелата книга в света тежи над 8 килограма и е с дебелина от 32 см. На 4032 страници са събрани всички истории за Мис Марпъл, писани от Агата Кристи. В тях остроумната възрастна дама разкрива убийци, крадци и други престъпници.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град