За родители

Начало | За родители | Новооткрита Детска къща функционира по нов модел като алтернатива на социалните институции

Новооткрита Детска къща функционира по нов модел като алтернатива на социалните институции

Аз детето | 2016-03-28

Новооткрита Детска къща функционира по нов модел като алтернатива на социалните институции

Къщата за деца бе открита официално от кмета на София Йорданка Фандъкова. На събитието присъстваха десетки гости, както и много официални лица, сред които омбудсманът на Република България Мая Манолова и председателят на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева.

Детската къща функционира по изцяло нов за България модел и дава алтернатива на живота в социална институция. В момента в нея живеят 6 бебета, разделени от биологичните си родители в първите си дни. Те получават персонална грижа и много обич от семейството, което живее в Детска къща, както и от специалисти на фондация „За Нашите Деца“. Къщата е изградена върху терен на Столична община, отстъпен за безвъзмездно предоставяне на социалната услуга за срок от 10 години с безвъзмездната подкрепа на фирми и частни лица.

За построяването на Детска къща фондация „За Нашите Деца“ набра 557 155 лв. и 47 780 лв. под формата на безвъзмездни услуги и материали. От тях 412 188 лв. са инвестирани за строителство, 35 561 лв. – за обзавеждане, оборудване, двор, детска площадка, 15 458 лв. – за такси и разрешителни около сградата, а 34 552 лв. – за управление и администрация. Къщата е завършена през 2015 г., а децата са настанени в нея през месец януари 2016 г. За издръжката на едно дете в Детска къща през годината са необходими 13 804 лв., а средният престой на дете в къщата е 7 месеца.

Проектът е реализиран с подкрепата на много дарители – компании и организации. Сред дългосрочните партньори на „Детска къща“ е LR Global Kids Fund, който подпомага осигуряването на професионална грижа за децата – екип от специалисти, както и консумативи за ежедневните нужди в къщата. Дейността на Фонда е насочена към трайна подкрепа на местни проекти, помагащи на деца, на които се дава шанс за по-добро бъдеще. Организацията с идеална цел е инициатива на немската компания LR Health and Beauty Systems и подпомага проекти в страни, в които тя има представителства.

Къщата е изградена в партньорство със Столична община, а сред останалите дарители на проекта са компаниите „Градус“ и Дънди Прешъс Металс Челопеч.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град