новини детски

Начало | новини детски | Ново място за запалени читатели в Градската градина на София

Ново място за запалени читатели в Градската градина на София

Аз детето | 2015-07-29

Ново място за запалени читатели в Градската градина на София

Градска читалня и нов информационен туристически център за София ще посрещат заедно софиянци и гостите на столицата от сряда, 29 юли, в ремонтирания стъклен павилион в Градската градина. Инфо точка читАлнЯта е дело на ОП „Туризъм“ на Столична община и се осъществява съвместно със Сдружение за градски читални.

читАлнЯта ще бъде официално открита на 29 юли, сряда, от 19:00 ч, в присъствието на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, директора на ОП “Туризъм“ г-н Иво Маринов, партньори на проекта и дарители. По време на събитието ще бъдат връчени тържествено първите читателски карти, а с музикална изненада за всички в парка ще се включат от ансамбъл за съвременна класическа музика „180 градуса“.

От следващия ден – 30 юли, четвъртък, читАлнЯта ще отвори врати и за всички граждани, с работно време – всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

В основата на читАлнЯта стои създаването на нова, модерна публична читалня в центъра на София, която да бъде атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги. Новата читалня ще стартира с книжна колекция от над 1500 заглавия от съвременната българска и световна литература. Всички те са събрани по време на тримесечна дарителска кампания. Набирането и развитието на книжната колекция ще е постоянно и ще продължи и след отваряне на инфо точката. Дарение от поне една книга ще бъде и единственият начин за получаване на читателска карта и възможност да се използва читАлнЯта, съобщава sofia.bg. На място читателите ще имат възможност да четат също и електронни книги на четци PocketBook.

„Нямаше как сами да набавим книгите за читАлнЯта и затова съм страшно благодарен на всички, които се включиха и дариха любимите си книги. Това изгражда емоционална връзка с мястото – ако споделиш нещо свое, една част от мястото вече и е твоя. От друга страна е важно, че в центъра на София ще има място, което да дава достъп до съвременна българска и световна литература“, споделя писателят Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални и един от основните инициатори на проекта.

Мястото ще съчетава още функциите на информационен туристически център за София. По този начин ще предоставя на гостите на града, освен полезна и любопитна информация за столицата, пряк достъп до едни от най-важните атрибути на българската култура – езика и литературата.

Именно кирилицата и буквите от азбуката са използвани в интериора и визията на инфо точка читАлнЯта като свързващи елементи между двете функции на мястото.

Всички читатели и туристи ще могат да се забавляват още и със специални дървени букви, изработени от партньорите на проекта Сдружение „Трансформатори“.

„Инфо точка читАлнЯта се намира между ключови туристически и културни обекти за София. Градската градина е логична част от маршрута на всеки турист в града, затова и се радвам, че успяхме да превърнем едно изоставено и занемарено пространство в истински полезен информационен център с добавена стойност и за гражданите на столицата“, коментира директорът на ОП Туризъм Иво Маринов.
 



Коментари
5 коментара

Мила , 11 г.,

Публикувано на 29.07.2015

Страхотно място!!!

Тити , ,

Публикувано на 29.07.2015

Къде се намира Градската Градина?

Мила , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

Пред Театъра Иван Вазов! До Тити!!!

Мила , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

Вчера бях на откриването заедно с една моя приятелка!!! Много хубаво са го направили!!! Дано да се откриват повече такива места!!! Задължително ще дам ,но и задължително ще си взема книга от там!!! Има дори и ЕНЦИКЛОПЕДИИ!!!

Мила , 11 г.,

Публикувано на 30.07.2015

Любимото ми хоби е да чета и пиша есета!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град