зоокът

Начало | зоокът | Ново изследване доказва, че рибките също имат характер

Ново изследване доказва, че рибките също имат характер

Аз детето | 2017-09-26

Ново изследване доказва, че рибките също имат характер

Рибите притежават сложна идентичност и съобразно характера си реагират спрямо опасността, като някои са по-смели от останалите, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от Франс прес.

Учени от университета на Ексетър в Англия изследвали рибки гупи от Южна Америка, които живеят в аквариум. Било установено, че всяка рибка реагира по различен начин към стреса дори когато е поставена в една и съща ситуация като останалите. „Когато са в непозната за тях среда, рибките гупи следват различни стратегии, за да се справят със стресиращата ситуация – някои се опитват да се скрият, други – да избягат, а трети – внимателно изследват мястото“, пояснява Том Хауслей от екипа. Бяха извършени няколко експеримента, при които рибките гупи винаги се придържаха към едно и също поведение, отбелязват още учените.

При следващия етап от изследванията ще бъде направен опит да се определят генетичният и свързаният с околната среда дял, които диктуват въпросното различно поведение. Целта е да се разбере дали свързаните с поведението стратегии остават непроменени, докато видът еволюира.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град