любопитно

Начало | любопитно | Нов вид рак беше кръстен в чест на герой от Хари Потър

Нов вид рак беше кръстен в чест на герой от Хари Потър

Аз детето | 2017-02-15

Нов вид рак беше кръстен в чест на герой от Хари Потър

Дълбоко в кораловите рифове край бреговете на Гуам живее вид черноок рак, чието съществуване беше неизвестно доскоро.

През 2001 г., аматьорът изследовател Хари Конли открил полупрозрачен вид раци, които се заравят сред скалите. Той взима два екземпляра и ги носи в лабораторията на биолога Питър Нъг в Националния университет на Сингапур. Нъг и колегата му Хосе Мендоза са идентифицирали странните ракообразни като нов вид и ги кръстили Harryplax severus.

Названието на рода почита двама души: Конли, който почива през 2002 г., известен с откриването на различни морски същества и Хари Потър. Мендоза предложил наименованието Сивиръс – позовавайки се на книгите за малкия магьосник. Сивиръс Снейп е пословично напрегнат и недооценен професор в Хогуортс, чиято истинска природа остава неуловима до края на поредицата.

Хариплакс Сивиръс принадлежи към групата на раците, намерени за първи път при сенчестите пещери на остров Рождество. С малки мънистени очи, добре развити антени и дълги крака, раците са подходящи за слабо осветени кътчета на каменните долини на Гуам – място, където професор Снейп, майстор на отварите би се чувствал като у дома си.

Вижте още:
Това е шапка, не, това е паяк... Това е Грифиндор!



Коментари
1 коментар

Назджан Тунич, 10 г.,

Публикувано на 16.02.2017

Наизтина е любопитно.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град